Presedintele american George W. Bush a anuntat o retragere militara graduala si limitata din Irak pana in iulie 2008, cu riscul de a-i frustra mai mult pe americanii care dezaproba razboiul din Irak.

Intr-o alocutiune televizata pe tema razboiului in Irak, el a sfidat cererile de schimbare radicala a strategiei din aceasta zona, afirmand ca rolul armatei americane va continua si dupa incheierea mandatului sau.

Incercand sa-si asigure cat mai mult timp pentru a permite strategiei sale sa functioneze, Bush a anuntat ca va da curs recomandarilor comandantului fortei multinationale in Irak David Petraeus, anuntand o retragere limitata de 20.000 de militari pana in iulie, comenteaza Reuters.

Succesul strategiei noastre vizand reinstaurarea securitatii in Irak „ne permite acum sa incepem o retragere a unei parti a soldatilor nostri”, a declarat Bush, in alocutiunea difuzata la o ora de mare audienta.

In discursul sau de 18 minute, Bush a afirmat, insa, ca este necesara mentinerea unei prezente puternice in acesta tara care "lupta sa supravietuiasca".

Bush si-a prezentat foarte clar si viziunea potrivit careia Statele Unite vor trebui sa se implice mai mult in Irak in anii urmatori declarand ca Guvernul de la Bagdad va avea nevoie de o "relatie de durata cu America".

Dezangajarea ar urma sa inceapa rapid cu cei 2 200 de puscasi marini care trebuie sa paraseasca provincia Al-Anbar in septembrie si in locul carora nu vor mai fi trimisi alti soldati.

Pana la Craciun, ar urma sa paraseasca Irakul 5 700 de soldati americani, urmand ca pana in iulie 2008, numarul brigazilor de lupta sa fie redus de la 20 la 15. Bush nu a declarat insa nimic despre strategia pentru Irak dupa iulie 2008.

In urma acestei strategii efectivele americane din Irak se vor apropia de numarul soldatilor care erau acolo in ianuarie 2007.

In prezent, SUA are 168 000 de soldati in Irak.

Reactii la declaratiile presedintelui

Democratii au respins imediat strategia lui Bush si l-au acuzat ca-i condamna pe soldatii americani la un razboi "fara sfarsit".

Totodata ei afirma ca planurile presedintelui american urmaresc sa deturneze atentia de la "vanatoarea" liderului al-Qaida, Ossama bin Laden.