“Una dintre cele mai cautate pozitii de pe piata muncii in momentul de fata este aceea de manager de project in constructii.

Este foarte dificil sa gasesti oameni cu o mare experienta, atat internationala, cat si locala, capabili sa gestioneze proiecte de milioane de euro”, spune Andreea Lupan, Business Unit Manager al firmei de resurse umane Barnett McCall Recruitment, unul dintre principalii jucatori de pe piata de profil.

Potrivit acesteia, salariile oferite pentru managerii de proiect din constructii sunt pe masura raritatii lor. Ca si in cazul directorilor de companii, exista diferente de remunerare intre straini si romani, corespunzator unor experiente diferite.

Salariul unui manager de proiect roman se poate ridica la cel mult 5-6.000 de euro lunar net, in timp ce un specialist strain cu experienta de 15-20 de ani in proiecte de amploare primeste cel putin 10.000 de euro pe luna.

“In ultimii doi-trei ani, au venit sa lucreze in Romania destul de multi manageri de proiect straini, prin intermediul firmelor de consultanta din domeniu. De asemenea, se intorc acum specialistii romani care au lucrat in strainatate, pe fondul apropierii salariilor de la noi de nivelul celor din afara”, spune Andreea Lupan.

Romanii care se intorc in tara au acumulat experienta in project management in tari ca Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau Israel, unde au plecat dupa revolutie.

Pe langa salariul fix, un project manager primeste, de regula, si un bonus pentru finalizarea proiectului in timpul si bugetul alocate initial. Daca vorbim de un proiect de milioane de euro, acest bonus se poate ridica la cateva zeci de mii de euro.

Mai exista si prime intermediare, la incheierea cu succes a fiecarei etape, arata managerul firmei de recrutare.

Un articol de Razvan Ilie

Integral in Business Standard