Pe situl licitatiei electronice eBay a aparut un anunt cel putin bizar: un profesor belgian isi vindea tara. El si-a postat reclama inca de sambata, precizand, totodata, ca eventualul cumparator trebuie sa-si asuma datoria de stat de 300 de milioane euro. In momentul scoaterii anuntului de pe site, pretul atinsese deja 14 milioane de euro.

Autorul anuntului este Gerret Siks, in prezent cadru didactic, fost ziarist. Textul ofertei suna in felul urmator: “Belgia este un regat format din trei parti. Poate fi cumparat in intregime, dar nu este recomandat. Se poate pe bucati, dar aventi in vedere ca datoria statului este de 300 milioane euro. In pachet se da gratis un rege si tribunalul lui”.

“A fost o satira”, a explicat Siks. “A fost o incercare de a atrage atentia comunitatii internationale asupra problemelor tarii”, confruntata cu o instabilitatae politica tot mai accentuata. “Dorinta mea a fost de a demonstra lumii intregi ca Belgia este valoroasa, este o capodopera si noi trebuie sa avem grija de ea.

Este tara mea, ma preocupa soarta ei si stiu ca la fel ca mine gandesc milioane de belgieni”, a spus originalul profesor.