Comisia Europeana a propus ieri, la Bruxelles, o vasta reforma a pietei energiei, ce vizeaza eliminarea pozitiilor dominante ale marilor grupuri europene de electricitate si gaz.

Liberalizarea pietei europene a energiei impiedica furnizorii de electricitate si gaz sa asigure tot ei distributia, dar risca sa faca Uniunea Europeana vulnerabila in fata unor terte tari care folosesc energia ca pe o arma politica. Este ceea ce avertizeaza un grup de experti ai Comisiei Europene intr-un document intern discutat ieri la

Bruxelles. In acelasi timp, UE nu dispune de mijloace legale pentru a impiedica firme straine sa achizitioneze o parte importanta a infrastructurilor europene ale energiei.

Comisarul european responsabil cu energia, Andris Piebalgs, a anuntat, de altfel, ieri, planurile Comisiei de liberalizare a pietei energiei in Europa. Piebalgs, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si responsabila cu competitia in colegiul de comisari, Neelie Kroes, au prezentat presei pachetul de masuri menite sa duca la o mai mare liberalizare in acest domeniu.

Pachetul de masuri contine noi dispozitii menite a impiedica furnizorii de electricitate si gaz sa asigure in acelasi timp distribuirea. Mai este propusa si crearea unor "regulatori" paneuropeni ai energiei.

Pentru prima oara este anuntata si o "clauza de solidaritate", prin care se cere, fara ca lucrul sa fie obligatoriu, sprijinirea oricarui membru al Uniunii ale carui rezerve energetice ar fi amenintate.

Liberalizarea totala ar lasa insa Europa descoperita in fata firmelor straine. Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a avertizat, de altfel, Gazprom ca trebuie sa se astepte la importante masuri restrictive daca va cauta sa achizitioneze infrastructuri energetice in Europa. Gazprom este deja singurul furnizor de energie in cinci state ale Uniunii.

Extinderea Gazprom in Europa va fi insa greu de blocat in conditiile in care CE cere tocmai liberalizarea pietei energiei. Asta a si permis Gazprom sa incheie contracte cu firme din Germania, Franta si Italia, ca si in mai multe tari ale Europei de Est.

integral in Romania Libera