Presedintele Traian Basescu vrea sa mai navigheze o data. Seful statului intentioneaza sa mai navigheze o data, spre sfarsitul acestui an, pe vaporul caruia i-a fost capitan in anii '80.

Surse din apropierea sefului statului spun ca acesta are o „intentie de suflet”: sa comande nava „Biruinta” pe ultimul ei drum, adica sa o duca la fier vechi intr-un port specializat. Vestea a aparut recent printre marinari, mai ales in randul celor care ii sunt apropiati ca varsta.

E posibila o asemenea varianta? Pe de o parte, durata de exploatare a navei expira pe 4 octombrie. Dupa aceea, nava nu mai poate fi folosita. Raman doua variante: fie i se face o reconversie, fie este vanduta la fier vechi.

„Conform normelor internationale, dupa 23 de ani, nava nu mai poate opera, chiar daca este inca buna pentru navigatie. Nu mai este inspectata, deci nu mai poate obtine angajamente, asa ca isi cam incheie socotelile cu exploatarea”, ne-a confirmat proprietarul Santierului Naval Constanta si al petrolierului, Gheorghe Bosanceanu.

Se pare ca nava va ajunge, in final, la „taiere”, a mai spus Bosanceanu.

„Un presedinte bine ancorat”

Pe de alta parte, aceasta ultima cursa ar putea fi explicatia faptului ca presedintele si-a luat, in urma cu o luna, brevetul de comandant de cursa lunga, valabil pana in 2012, si a obtinut prelungirea carnetului de marinar.

Pentru asta, el a urmat cursurile Centrului de Perfectionare si Pregatire a Pesonalului din Transporturi Constanta (Ceronav).

Dupa absolvire, presedintele Traian Basescu s-a aratat mandru: „Ma simt un presedinte bine ancorat in viata atata timp cat performanta mea profesionala este valabila, pentru ca poti avea sentimentul ca nu esti atat de solid daca profesional nu esti tot timpul confirmat”, a spus el atunci.

In plus, imediat dupa obtinerea celor doua documente, Traian Basescu a anuntat ca va continua scoala, cel putin pana la sfarsitul lunii noiembrie; s-a inscris la cursurile de perfectionare IMO (International Maritime Organisation) pe care le efectueaza, la fiecare cinci ani, marinarii profesionisti. Fara aceste cursuri, presedintele n-ar avea voie sa navigheze.

Surse din Ceronav ne-au declarat ca, la cursul de tancuri, seful statului a ales doar tancurile petroliere, categorie la care se incadreaza nava „Biruinta”.

Surse din staff-ul presedintiei ne-au declarat ca nu ar exista asemenea planuri „pana dupa summit-ul NATO din aprilie 2008”, avand in vedere programul extrem de incarcat. „Presedintele ramane extrem de atasat de aceasta meserie, dar e greu de crezut ca isi va putea lua concediu pana la sfarsitul anului”, ne-a declarat un consilier al presedintelui.

In schimb, am primit o confirmare indirecta din surse neoficiale din cadrul SPP. Potrivit lor, se fac pregatiri privind instalarea de echipamente de telecomunicatii speciale pe o nava pentru cazul in care presedintele va decide sa urce pe aceasta la sfarsitul acestui an.

integral in EvZ