Poate pare ciudat, insa Tu chiar ai putea influenta postul tau favorit de radio sa difuzeze muzica preferata. Fiecare statie care se respecta face aproape permanent o cercetare intr-un mod simplu si destul de eficient. Se suna la diferite persoane, se pun refrenele unor piese actuale, iar acestea raman in playlist in functie de raspunsul majoritatii.

Asta inseamna ca, daca celor mai multi le place piesa noua de la Holograf sau Blondy si raspund pozitiv la acest sondaj facut telefonic, sunt sanse ca aceste piese sa fie difuzate si azi, si maine, si in urmatoarele trei-patru luni. Asta e explicatia succinta a faptului ca auzim de opt-zece ori pe zi aceeasi piesa.

Pentru foarte multi e enervant, deoarece o piesa foarte buna poate fi transformata intr-un factor de stres. Pe de alta parte se mai intampla si un alt fenomen. Daca ti se serveste in fiecare zi, de zece ori zi acelasi fel de mancare nu tocmai reusita, pana la urma vrei-nu vrei o sa gusti, o sa mananci.

Si uite asa piese de-a dreptul hidoase ajung sa fie fredonate, promovate, sa urce in top si sa ne bantuie cate o jumatate de an. Daca luam acest caz negativ, explicatia de la inceput chiar are sens. Se poate face ceva. Cand sunteti sunati refuzati muzica proasta.

Cereti piesa X sau Y, cereti calitate a muzicii sau a programelor, si astfel directorii de programe nu vor mai avea ce face si o sa tina cont de parerea voastra. Unul dintre cei mai importanti oameni de radio din Romania mi-a spus relativ recent ca se intampla insa ceva foarte trist. Omul sunat spune ca nu ii place nimic cand i se insira zece piese si i se propun patru formate de program. Iar cand este intrebat ce doreste raspunde "nu stiu".

E simplu. E ca si cand avem alegeri in politica. Nu ne convine de X, nici de Y, insa la data stabilita nu mergem la vot. Lucrurile se pot schimba cand noi ne vom schimba, cand o sa luam atitudine.