La sfarsitul lunii august, nivelul cumulat al activelor nete al SIF-urilor a ajuns la peste 11,48 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,7% fata de luna anterioara si cu 48,3% fata de finele anului 2006. Exprimat in moneda euro, nivelul activelor nete de la sfarsitul lunii august a depasit 3,5 miliarde euro, cu 53,2% mai mare decat la finele anului trecut.

SIF Banat-Crisana, in top

Urmarind evolutia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, putem constata ca in luna raportata cea mai mare crestere de activ net nu a mai fost inregistrata la SIF Muntenia, asa cum s-a intamplat in ultimele doua luni. De data aceasta, cea mai mare crestere a inregistrat-o SIF Banat-Crisana, cu 6,4%, urmata de SIF Oltenia, cu 5,29%, si SIF Transilvania, cu 5,24%.

Analizand insa evolutia activelor nete de la inceputul anului, constatam ca pe primul loc ramane SIF Muntenia, cu 74,9%, urmat de SIF Transilvania, cu 65,9%.

Privind evolutia din luna august a valorii unitare a activelor nete, se observa ca aceasta este asemanatoare ca procente si ierarhie cu cea a activelor nete, exceptie facand SIF Transilvania, care, ca urmare a alocarii actiunilor gratuite de acum cateva luni, mai are destul de mult de recuperat (17,03%) pana cand va ajunge la nivelul din decembrie 2006.

Investitii financiare pe termen scurt

In ceea ce priveste structura activelor, investitiile financiare pe termen scurt au cunoscut o crestere pe ansamblul SIF cu 6,2% in luna raportata, modificandu-si ponderea in total active de la 77,9% la sfarsitul lunii iulie la 79,2% la finele lunii august.

Aceasta crestere se datoreaza in special aprecierii cu 6,24% a portofoliului actiunilor cotate (78,8% din activul total), urmata insa de o depreciere a portofoliului actiunilor necotate din categoria investitiilor pe termen scurt cu 3,6% (0,15% din activul total), precum si a investitiilor in titluri OPCVM/AOPC din aceeasi categorie, cu 3,2%.

integral in Romania Libera