Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, in sedinta Consiliului de Administratie, sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 7% si sa exercite prin intermediul operatiunilor de piata un control ferm al lichiditatii de pe pietele financiare, se arata intr-un comunicat al bancii.

Oficialii bancii centrale au atentionat asupra incetinirii procesului de dezinflatie si a cresterii economice, identificand ca factori de risc rata anuala a inflatiei care a atins un nivel record in luna august, dinamica ascendenta a salariilor si revigorarea creditului neguvernamental.

Analiza recenta facuta de catre Banca Nationala asupa indicatorilor macroeconomici releva probleme atat cu inflatia cat si cu cresterea economica. Mai precis, au incetinit atat procesul de dezinflatie cat si cresterea economica.

Situatia a aparut, spun reprezentantii bancari, atat ca urmare a socurilor de natura ofertei (impactul secetei prelungite asupra sectorului agricol), dar si ca urmare a mentinerii presiunilor din partea cererii interne. Aceste presiuni sunt evidentiate si de accentuarea dezechilibrului extern.

Banca centrala evidentiaza trei factori de risc - rata anuala a inflatiei, cresterea salariala si revigorarea creditelui neguvernamental (creditele acordate firmelor si populatiei).

Astfel, in luna august a acestui an, rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 4,96%, aproape de limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru acest an, ca urmare a majorarii semnificative a preturilor produselor alimentare si a corectiei cursului de schimb al leului pe fondul turbulentelor manifestate recent pe pietele financiare internationale.

In privinta salariilor, dinamica acestora a ramas superioara ritmului de crestere a productivitatii muncii, accentuandu-se astfel riscurile de deteriorare a competitivitatii externe si presiunile inflationiste generate de cresterea costurilor cu forta de munca.

Nu in ultimul rand, BNR atrage atentia asupra revigorarii creditului acordat sectorului neguvernamental (firme si populatie) pe fondul accelerarii ritmului de crestere a componentei in valuta (in luna august aceasta reprezenta 50,6 la suta din total credit neguvernamental).

Luand in calcul aceste evolutii, Banca Centrala a hotarat miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7%, exercitarea unui control ferm al lichiditatii de pe pietele financiare precum si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Pe termen scurt, sustin oficialii BNR, inflatia risca sa se accentueze ca urmare a „prelungirii impactului secetei asupra preturilor produselor alimentare si datorita incertitudinilor legate de evolutia cursului de schimb al leului in conditiile in care evaluarea duratei si a efectelor turbulentelor pe pietele financiare internationale este dificil de realizat.”