CNA-ul moldovenesc a retras licenta de emisie postului TVR1

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 27 septembrie 2007, 0:00


Documente:
Protestul TVR
(27.09.2007) DOC

Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) a retras, cu majoritate de voturi, licenta de emisie a postului TVR1, potrivit agentiei moldovenesti AP Flux. CCA a decis sa acorde aceasta frecventa unui nou post moldovenesc de televiziune, Tele FM International.

Principalul promotor al acestei initiative, Corneliu Mihalache, presedintele CCA, a declarat ca „s-a intamplat ceea ce trebuia demult sa se intample”. „Este imbucurator faptul ca frecventa respectiva a fost acordata unui post de televiziune autohton”, a mai spus Mihalache.

La randul sau, Vlad Turcanu, membrul CCA si fost presedinte al institutiei, a apreciat aceasta decizie ca fiind una ilegala.

„Conform articolului 27 al Codului Audioviziualului, CCA poate retrage o licenta, doar in cazul in care, din motive tehnice, un post TV nu respecta grila de emisie anuntata mai mult de 45 de zile”, a spus Vlad Turcanu.

De asemenea, el a afirmat ca neachitarea datoriilor TVR1 catre Directia Radiocomunicatii nu reprezinta un motiv realist, intrucat „in cazul in care aceste insinuari ar fi reale, TVR1 ar fi ramas demult fara licenta”.

SRTv riposteaza

In replica, SRTv si-a exprimat regretul, intr-un comunicat remis joi HotNews.ro, in legatura cu decizia CCA de a acorda frecventa ce apartinea TVR1 unui alt post de televiziune. Postul public afirma ca, alaturi de autoritatile romane, a facut toate demersurile posibile pentru a continua sa transmita pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, SRTv a transmis CCA un protest in care arata ca televiziunea publica din Romania este titulara unei licente de emisie valabile pana in 2011.

"Astfel, TVR, impreuna cu Guvernul Romaniei, au facut demersuri, atat pentru plata continuarii retransmisiei, cat si pentru incheierea unui nou protocol cu Intreprinderea de stat „Radiocomunicatii” din Republica Moldova. Precizam ca SRTv era, la data deciziei CCA, la zi cu toate obligatiile financiare, avand in plus din partea CCA licenta nr. 014557 valabila in intervalul 2006-2011.

In prezent, SRTv cauta solutii alternative pentru emisia in Republica Moldova", arata comunicatul postului public.

Proteste ale politicienilor de la Chisinau

In data de 4 iunie, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, a trimis o adresa Ministerului Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova, prin care cerea achitarea obligatiilor TVR din datoria, in valoare de peste noua milioane de dolari, pe care Republica Moldova o are catre Romania.

Tele FM International, postul TV care va functiona pe frecventa TVR1, va retransmite in proportie de 70% programele postul national de televiziune al Romaniei, restul urmand a fi productie autohtona.

Potrivit AP Flux, decizia CCA a provocat indignarea politicienilor de la Chisinau.

Vlad Cubreacov, presedintele fractiunii parlamentare a Partidului Popular Crestin Democrat din Moldova, a declarat ca „decizia CCA face trista dovada a tensionarii artificiale a relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti, pe seama populatiei Republicii Moldova.

Membrii CCA care au votat aceasta decizie au actionat impotriva interesului publicului, care, potrivit legii, ar fi trebuit sa primeze. Aceasta decizie va accentua izolarea informationala si culturala a Republicii Moldova".

Deputatul Serafim Urecheanu, presedintele Aliantei "Moldova Noastra" este de parere ca „Aceasta decizie a CCA reprezinta, de fapt, o continuare a razboiului politic declarat de catre presedintele comunist Voronin autoritatilor romane. Este regretabil acest fapt si, bineinteles, va avea un impact dezastruos asupra populatiei”.

„Astazi s-a produs un eveniment ingrozitor, in urma caruia va avea de suferit foarte mult populatia Republicii Moldova. Este o chestiune de mare scandal. Noua componenta a CCA a realizat ceea ce de fapt a mentionat Vlad Turcanu ca se va intampla, in cazul in care va fi demis: retragerea licentei de emisie pentru postul de televiziune TVR1.

A inceput un nou scandal in ceea ce priveste relatiile cu Romania. In mod evident, este vorba de o comanda politica”, a spus Mihai Adauge, consilier municipal Chisinau.

TVR1 are licenta de emisie in Republica Moldova pana in anul 2011. Programul Televiziunii Romane este unul dintre cele trei posturi cu acoperire nationala in Moldova, alaturi de postul national de televiziune Moldova 1 si postul rusesc „Pervii Canal”.

Transmisia TVR1 a mai fost sistata pe teritoriul Republicii Moldova in august 2002, pentru o perioada de circa sapte luni. In acel caz au fost invocate motive de ordin tehnic si juridic. La data respectiva, sistarea transmisiei postului romanesc a provocat reactii dure si actiuni de protest din partea opozitiei si a societatii civile, mai informeaza AP Flux.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


206 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Sistarea TVR in Basarabia (Joi, 27 septembrie 2007, 15:08)

  Oliver Mann [anonim]

  Pai de la lingaii ? la Gorincioi - fost profesor de istorie a presei
  sovietice si de la un Mihalache - lingaul lui Voronin, ce va
  puteati astepta? Rusii de exemplu nu achita nici o plata pentru
  retransmisia ORT-ului in Basarabia.
  Voronin, a scris recent un ziar rusesc, ar avea o avere de 1
  miliard USD. Ce sa mai discutatm? Romania action!! Nu lasati
  romanii de acolo sa fie batjocoriti!
 • 0 (0 voturi)    
  lol (Joi, 27 septembrie 2007, 15:09)

  mimi [anonim]

  nu pot sa spun decit .... LOoOL
 • 0 (0 voturi)    
  rusificare (Joi, 27 septembrie 2007, 15:57)

  Sergiu POL [anonim]

  Un al pas al autoritatilor comunisto-KGBiste spre rusificarea Basarabiei. Autoritatile romane ar trebui sa ofere sprijin real romanilor din Basarabia. Chiar si noi oamenii de rand ar trebui sa ne implicam, fiecare in masura in care poate.
 • 0 (0 voturi)    
  JOS COMUNISTII!!!! (Joi, 27 septembrie 2007, 16:12)

  Dec [anonim]

  Este clar ca firul duce spre Kremlin, caruia Voronin deja a pupat laba si plus la asta se teme de alegerile parlamentare din 2009 cand puterea poate sa treaca in mainele PPCD-ului sau a PL-ului. Aceasta frica naste monstrii. Recentul scandal cu vize si cu acordarea cetateniei romane basarabenilor au bagat o spaima mare in conducerea RM, mai ales ca lumea a vazut ca comunistii nostrii nu au adus nimic bun tarii si e timpul sa-i schimbam.
  JOS COMUNISTII!!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu ne intereseaza (Joi, 27 septembrie 2007, 16:18)

  Vic [anonim]

  Fratilor de peste prut, ne pare rau dar... nu ne intereseaza.... OK?
 • 0 (0 voturi)    
  @2 (Joi, 27 septembrie 2007, 16:19)

  Radu [anonim]

  Pai normal, atunci cand esti prost nu poti decat sa spui LOoOL
 • 0 (0 voturi)    
  pt sergiu pol (Joi, 27 septembrie 2007, 16:30)

  adrian [anonim]

  care romani din basarabia? daca-i intrebi ei sunt moldoveni, nu romani.
  prin anii 90 erau smecheri
  acum vin la cersit locuri in facultati si cetatenie
  si cei mai multi sunt "racheti"
 • 0 (0 voturi)    
  Fratilor de peste Prut (Joi, 27 septembrie 2007, 16:36)

  Nic [anonim]

  Trebuie inteles si Vic ; pe el il intereseaza Becali, Borcea, Copilu'Minune, etc...
 • 0 (0 voturi)    
  @Vic (Joi, 27 septembrie 2007, 16:39)

  ionel [anonim]

  Pe tine si pe fratele tau poate nu va intereseaza. Dar ne intereseaza pe noi toti ceilalti inclusiv pe statul roman. Asa ca zappuieste si treci pe eurosport.
 • 0 (0 voturi)    
  pt Vic (Joi, 27 septembrie 2007, 16:46)

  Dec [anonim]

  Nu te intereseaza - nu pierde timpul cu postare. Ma gandeam ca totusi "iti pasa" daca pierzi timpul tau pretios pt un lucru "neinteresant"....?
 • 0 (0 voturi)    
  @Vic _ #5. Nu ne intereseaza (Joi, 27 septembrie 2007, 16:46)

  gerula [anonim]

  Pe cuvantul tau?
 • 0 (0 voturi)    
  TVR trebuia sa incaseze bai de acolo, nu? (Joi, 27 septembrie 2007, 16:49)

  Florin [anonim]

  Probabil ca dincolo de problema identitara a "fratilor" moldoveni, care, iata inclina din nou spre presa scrisa cu caractere kirillice, ar mai fi si faptul ca TVR nu s-a ridicat la nivelul posibilei spagi oferite de concurenta constituita de canalul caruia i-a fost acordata frecventa.

  Insa, daca stau stramb si judec drept, TVR ar fi trebuit sa incaseze bani seriosi de la partea moldoveana pentru programele oferite. Faptul ca CNA-ul sovietic moldovean este plin cu persoane care accepta spaga nu este o scuza.
 • 0 (0 voturi)    
  he-he (Joi, 27 septembrie 2007, 16:55)

  george paun [anonim]

  Cu asa programe si specialisti de televiziune de cand bunica, dar mai ales cu noua conducere, ar trebui sa i se retraga licenta si pentrui Romania.Surprize-surprize???
  Cat despre Basarabia, mergeti sa vedeti, e complet ancorata la Maica Rusia, un neam metis aflat in imposibilitatea de a mai recupera ceva din ce-a fost pe vremea lui Stefan.Dasvidania bolseviki narod.Cazacioc.Davai zdreanta.Koniek film.
 • 0 (0 voturi)    
  Greatza ! (Joi, 27 septembrie 2007, 16:56)

  Burebista [anonim]

  Cred ca nicio natie nu are mai multi tradatori ca natia romana.
  Corneliu Mihalache, cica...poate Cornelski Mihalakov !
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Joi, 27 septembrie 2007, 17:02)

  v de la vladimir [anonim]

  ...este o actiune tipica de tracasare si enervare a romanilor...
  Romania trebuie sa actioneze mai eficient si mai pragmatic..si sa evite sa tot faca declaratii patetice despre "fratii nostri"

  Eu cred ca trebuie verificat, dpv legal si tehnic de catre guvernul Romaniei daca se pot monta 3-4 emitatoare de mare putere la granita, astfel incat toti romanii de peste Prut sa poate receptiona cu o simpla antena. Cei de pe cablu isi pot lua semnalul de pe satelit oricum.

  Ar fi o "muje" completa pentru toti aparatnicikii de acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Fratii nostri moldoveni :) (Joi, 27 septembrie 2007, 17:04)

  Dani [anonim]

  Ce ziceati? Sa ne unim cu fratii nostri moldoveni? Sa facem Romania mai puternica? Sa le dam cetatenie? Uite dovada ca lor nu le pasa de Romania, ci doar de interesul lor....
 • 0 (0 voturi)    
  Adio MoldoRusia (Joi, 27 septembrie 2007, 17:16)

  NoBody [anonim]

  Nici nu are rost sa ne mai batem capul cu acesti sarantoci ai Europei.Fara cetatenie romana si locuri la facultati...mergeti in Rusia...
 • 0 (0 voturi)    
  emitator! (Joi, 27 septembrie 2007, 17:30)

  specialone [anonim]

  sa se mareasca puterea emitatoarelor romanesti, sa fie amplasate pe granitza de la botosani pana la sulina! nu trebuie sa ne speriem: moldova nu va avea in curand nici forta economica a unui oras cum este brasovul in Romania! In rest incredere, UE e mai atragatoare decat gazul sovietic!
 • 0 (0 voturi)    
  Nici romanii nu se uita la TVR1 (Joi, 27 septembrie 2007, 17:34)

  ghe [anonim]

  O televiziune ramasa in anii '90, cu programe prafuite si generice stresante; nu-i nici cultura nici divertisment, doar abonament si profit pt lazarov. Si oricum, nu reprezinta Romania. Bagati Discovery Channel, dragi basarabeni!
 • 0 (0 voturi)    
  @NoBody (Joi, 27 septembrie 2007, 17:39)

  ghe [anonim]

  a spune cuiva sarantoc fara sa-l cunosti personal, inseamna ca "NoBody" este si "NoBrain" printre altele
 • 0 (0 voturi)    
  Asta este (Joi, 27 septembrie 2007, 17:41)

  Avram [anonim]

  Asa-i romanul, cand vine vorba de interesul buzunarului... Daca e vorba de spaga e inainte indiferent daca e in Bucuresti sau Chisinau... Asa a fost invatat de mic copil sa fie descurcaret! Iar astia din Bucuresti acum se mira ca si "fratii" din Chisinau fac la fel ca ei?
  Da' ce va mirati, doar toti ati fost crescuti de maica comunista!
  Din fericire eu n-am prins vremurile de aur, asa ca din pacate tre' sa lucrez ca n-am invatat "meseria" de "descurcaretu ia spaga".
 • 0 (0 voturi)    
  Asta este (Joi, 27 septembrie 2007, 17:42)

  Avram [anonim]

  Asa-i romanul, cand vine vorba de interesul buzunarului... Daca e vorba de spaga e inainte indiferent daca e in Bucuresti sau Chisinau... Asa a fost invatat de mic copil sa fie descurcaret! Iar astia din Bucuresti acum se mira ca si "fratii" din Chisinau fac la fel ca ei?
  Da' ce va mirati, doar toti ati fost crescuti de maica comunista!
  Din fericire eu n-am prins vremurile de aur, asa ca din pacate tre' sa lucrez ca n-am invatat "meseria" de "descurcaretu ia spaga".
 • 0 (0 voturi)    
  avem conducatorii pe care ii meritam (Joi, 27 septembrie 2007, 17:42)

  Mihai [anonim]

  As spune ca orice natie are conducatorii pe care ii merita. Si noi pe ai nostri, si moldovenii pe ai lor. Iar ai lor favorizeaza interesele rusesti, pentru ca asa pot supravietui - si mi-e foarte clar ca asta a fost o comanda politica. Mi-as dori sa fie suficienti moldoveni care sa vrea sa ii schimbe la urmatoarele alegeri. Iar ai nostri sa nu se mai comporte ca si cum nu le pasa. Personal, asa cum nu suport aerele de superioritate ale ardelenilor, nu vad de ce as da lectii moldovenilor de peste Prut. Incearca si ei sa supravietuiasca cum pot, desi ei inteleg prin supravietuire ceva diferit decat politicienii.

  P.S. Spun moldoveni si nu romani de peste Prut, pentru ca de fiecare data cand am intalnit mai mult de doi moldoveni la Bucuresti, am avut neplacuta surpriza sa ii aud vorbind ruseste intre ei, desi _stiau_ romaneste. Asa ca poate chiar sunt o alta natie?
 • 0 (0 voturi)    
  Iar tam-tam cu Moldova (Joi, 27 septembrie 2007, 17:43)

  Vlad [anonim]

  dar pana la urma merita? Sunt foarte curios ce ar iesi la referendumul pentru unire? Si asa Romania ar cam trebui impartita in zone cu o autonomie politico-administrativa mai substantiala - in euroregiuni unde factorii socio-economici sa primeze, sunt curios undeo sa mai integram si Republica Moldova?
 • 0 (0 voturi)    
  TVR1..... (Joi, 27 septembrie 2007, 17:54)

  mark [anonim]

  HM... sunt din basarabia, si am crescut cu respectivul tvr, si mii un pic ciuda de prostiile artificiale create de guvernul moldovean si tentaculele ruse, dar... e ceva tipic ..
  Daca ar fi insa sa ne gandim mai bine insa.. tot timpul a fost asa inca de prin 1800 si ceva de cand moldova a fost taiata in doua, nimeni nu a dorit cu adevarat sa se uneasca, iar in momentul in care niste ramasite patriote si idealiste incearca sa cheme la viata sentimentul de unitate, noi toti gasim motive dece nu ar trebui sa o facem.....
 • 0 (0 voturi)    
  TVR1..... (Joi, 27 septembrie 2007, 18:01)

  mark [anonim]

  dece sa luam asa strashnic? e posibil ca vazand ca nu putem nicidecum sa ne unim oficial, constiinta noastra romana ne-a manat sa o facem fiecare in parte.... si iarasi asta e este partea frumoasa...
  daca ar fi sa comparam cifrele atunci nr "moldovenilor" plecati la munca in EU este aproximativ proportional cu cel al "romanilor", nu cred ca doar satele din regiunea Cantemir sau restabilit in spania, mergeti in imprejurimile Buzaului, si o sa vedeti vile goale de "reprezentanti " ai "diasporei".
 • 0 (0 voturi)    
  :| (Joi, 27 septembrie 2007, 18:07)

  Andrei [anonim]

  Vic cam are dreptate... nu prea ne intereseaza. Si-au ales un presedinte pro-rus. Astia mici care vin in Ro. si invata aici vorbesc intre ei rusa. Fac negot fara sa plateasca vama pentru marfa cu care intra in tara. Sunt moldoveni, nu sunt romani. Chiar nu vreau sa mai aud porcarii de genul fratii romani, se vor moldoveni si pro-rusi, foarte bine. Nu inteleg de ce tragem de ei, de ce ne bagam in seama. Siguri si-au votat soarta. Generatiile au trecut, lumea s-a schimbat! Punct.
  Cat despre declaratii cu sarantocii europei... astea mi se par de prost gust, de neam prost.
 • 0 (0 voturi)    
  TVR1..... (Joi, 27 septembrie 2007, 18:12)

  mark [anonim]

  cat despre tvr... da, deja iera nevoie de o schimbare, dar cred ca chiar si in stilul asta ar fi putut educa si mai departe o noua generatie de roamani...
  in satele moldovene toti o stiu pe andreea..:)
 • 0 (0 voturi)    
  4Andrei (Joi, 27 septembrie 2007, 18:16)

  mark [anonim]

  :), stii esti foarte funny in momentul in care spui astea, pot sa te intreb insa, tu s-au altcineva din tara asta romaneasca ati hotarat cumva ca vreti referendum in mai?... s-au a hotarat-o altcineva pt voi...:)
 • 0 (0 voturi)    
  TVR1 (Joi, 27 septembrie 2007, 18:41)

  oliver mann [anonim]

  saracia nu e un viciu. afirmatia e de prost gust si e o sfidare
  sa-i numiti pe basarabeni sarantoci. Amintiti-va cat de bogati
  erati in perioada ceausista. V-ati umflat in pene ca sunteti in
  Europa? Rusine voua infumuratilor. basarabenii sunt romani
  si stiu bine romaneste. Ei nu sunt pro rusi si nu sunt prosti. de
  ce l-ati tinut pe Ceausescu 23 ani la putere ?de ce l-ati votat
  de 3 ori pe tradatorul Iliescu? Se vor trezi si aia de peste Prut.
  Va veni momentul. Diaspora basarabeana in occident
  numara peste un milion de persoane. Nu credeti ca e o forta
  apreciabila si ca invata democratie acolo. Ne intoarcem noi o
  data in tara si o sa-i tragem pe acesti tradatori la raspundere.
  Basarabia e pamant romanesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Oliver! FELICITARI!!! (Joi, 27 septembrie 2007, 19:24)

  sonya [anonim]

  FELICITARI Oliver!!!
  Esti primul basarabean care arata o atitudine ostila regimului de la Chisinau!!!
  Din pacate, eu nu am mai vazut pe acest forum niciun conational de-al tau care sa aiba o asemenea atitudine!
  FELICITARI!!!

  Insa, comparatia intre Romania in regimul Ceausist si Moldova in regimul democrat, nu este sustenabila! Aminteste-ti ca sub Ceausescu nu existau mijloace de informare, iar atunci FRICA era cuvantul de lege.
  Astazi, orice cetatean moldovean poate avea acces la informatie, daca nu din presa locala, atunci de pe ziarele electronice precum hotnews.ro.

  Regret ca te contrazic, insa desi basarabenii tai stiu romaneste, prefera sa vorbeasca in ruseste. De ce? Atunci nu mai suntem frati?
  Din cate stiu, in topul preferintelor basarabenilor se afla partidul comunist. De ce? Nu vreti sa fiti democrati?
  In 1992 doar 2% din basarabeni au afirmat ca sunt romani. De ce? Acum, cica ar fi 1 mil de cererei de cetatenie, adica 1 mil de basarabeni s[un ca sunt romani. De ce?

  Crede-ma, nu tu esti de vina pentru situatia actuala, nici eu, nici Andrei, si nici Basescu... Nici macar poporul moldovean nu este de vina. Si mai presus de atat, nu trebuie sa gasim vinovati. In schimb, incercati sa gasiti solutii!
  Solutiile stau in mainile voastre!

  Pana una-alta, bucurati-va de putinul sprijun oferit de tara mea - Romania. Nu va cerem nimic in schimb. Chiar am fi putut face mai multe, cu cele doua consulate de la Cahul si Balti, cu "studentii" vostri, cu ceva energie electrica, si multe altele.
  Ci este vinovat ca nu sunt cele doua consulate pe care Basescu a dorit sa fie deschise? Eu, tu, Andrei, Basescu?

  Cine este vinovat ca ati ales un presedinte pro-rus? Eu, tu, Andrei, Basescu?
  Aaaa... si romanii au ales in nestire un iliescu, un nastase, un roman... dar nu au acuzat cetatenii europeni ca nu ne primesc cu de-a sila in UE.
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Oliver (Joi, 27 septembrie 2007, 20:18)

  Mirciulica [anonim]

  Oliver, un roman adevarat asa cum nu ma indoiesc ca sint multi in Moldova, poate mai multi decit in Ro. Rromanii tiganizati care asculta manele si au impresia ca un lant un ghiul si o cetatenie UE ii face bogati n-au decit sa si-i ia pe fratii lor tiganii si sa-si faca singuri o Rromanie europeana si bogata, undeva cit mai departe de mine.

  Mark, te-nteleg ca esti putin blazat dar nu-ti fa griji ca mai sint destui oameni care sa-nteleaga sensul cuvintului natie.
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o umilinta la adresa Romaniei (Joi, 27 septembrie 2007, 21:08)

  Ion die Orhei (Basarabia) [anonim]

  Sint de prin partile Orheiului si aici liber se poate de receptionat doar 3 canale TV: MD 1, ORT, si TVR1. Primele 2 nu mi-a atras atenti in afara de meciurile de fotbal dar prioritate pentru multi sateni este TVR1!!! asa cum este el de unii ca "invechit" considerat totusi este principa sursa de romanitate in casele oamenilor.
  Am partcipat si eu in 2002-2003 la protestele indreptate impotrva comunistilor (inclusiv si pentru readucerea TVR-ului pe ecranele din Basarabia. Acum parca am unsentiment de disperare. Sintem incet dar sigur de ciubota rusa comunista sufocati, nimiciti, nu mai stiu ce s mai zic. Este o perdere mare disparitia TVR ului (unde vom mai vedea sitirile din tara sau meciuriel nationalei...?). Sint trist. E o umilinta mare pentru romani. Si cind i-mi aduc aminte de mutra multumita si criminalalui voronin.... Vom mai scapa oare odata de acesti rusi?
  Cu o tristete profunda inchei mesajul cu o soapta frumoasa
  "traiasca Romania MAre"
 • 0 (0 voturi)    
  pentru SONYA (Joi, 27 septembrie 2007, 21:15)

  Alina [anonim]

  Draga mea, in 1992 oamenii de acolo abia aflau ca in Romania exista o regiune care se numeste "Moldova", pentru ca au fost 40 de ani de infectare a populatiei cu o alta istorie, cea a URSS. Nu existau carti de istorie romanesti. Doar cei foarte in varsta stiau adevarul istoric.

  Abia dupa 1989 a fost introdusa grafia latina, iar din 1990 a inceput sa apara manualele de istorie romana.

  Am vazut cu ochii mei cum oameni din Rep. Moldova s-au minunat cand au ajuns pentru prima data la Iasi, si au vazut ca si acolo oamenii isi spun molodoveni si vorbesc la fel ca ei.
 • 0 (0 voturi)    
  moldovenii (Joi, 27 septembrie 2007, 23:59)

  ciprian [anonim]

  KAZIOLII de moldoveni trebuie lasati sa traiasca cu cei pe care i-au ales,sa se spele cu comunistii pe cap,inclusiv cu Voronin....popor de MUDACI
 • 0 (0 voturi)    
  TVR1 reprezinta putinele surse de limba romana ptr basarabeni (Vineri, 28 septembrie 2007, 0:13)

  Nu judecati, caci judecati veti fi! [anonim]

  Nu judecati, caci judecati veti fi! Romanii din Moldova sunt Romani ca si cei nascuti in Romania, chiar daca comunica intr-o limba Romana rusificata. Tot Romani, sunt si Romanii plecati in italia sau spania care in familie vorbesc italiana sau spaniola si care ne critica tara dupa ce au plecat. Tot Roman este si conationalul de la pct.2, care foloseste in enuntul sau lol (laugh out loud) si care probabil in timp o sa foloseasca din ce in ce mai multe cuvinte si expresii cu conotatie engleza, dar care niciodata nu va fi considerat englez. Cel putin eu il vad ca pe un Roman care nu stie cuvintele potrivite in Romana dar care vrea sa se exprime cu semenii sai. Doar si noi folosim acum multe cuvinte pe care inainte le consideram "intr-o limba straina" (soft-uri, marketing).
  Basarabenii au nevoie de TVR1 caci doar asa vom mai putea comunica cu cuvinte care se bucura de un inteles unitar.
  Rautatea nu ne face mai "cool" iar toleranta ne face "OK".
  Va doresc cat mai multa liniste sufleteasca ptr ziua de azi, Frati Romani!
 • 0 (0 voturi)    
  kaziolii de moldoveni (Vineri, 28 septembrie 2007, 0:15)

  ciprian [anonim]

  neam de tradatori,numai pe interes...numai dupa avantaje si care au o parere proasta despre romani pe la spate
 • 0 (0 voturi)    
  catre Sonya (Vineri, 28 septembrie 2007, 10:15)

  oliver mann [anonim]

  Merci mult pentru felicitari!! Dar ma scuzi ca te contrazic si eu:
  accesul la mass-media in RM este minim. Puterea nu
  incurajeaza implementarea computerelor si a ziarelor de
  expresie romaneasca nici la oras si nici la tara. Cu un salariu
  lunar de ca. 40 USD nu o sa mergi la internet-cafe sa-i
  cheltui. Oamenii de acolo lupta cotidian sa-si cumpere o
  paine, daramite ordinator. O colega de a mea din Chisinau
  mi-a zis odata: nu inteleg de ce rusii (intrusii!) traiesc mai
  bine decat populatia bastinasa. Sonya, Basarabia este un
  teritoriu romanesc ocupat de Rusia, si asta va ramane buba
  pana Romania nu-si va asuma reponsabilitatea pentru
  restabilirea dreptului istoric, chiar numai daca va fi doar
  verbal acest lucru. Romania trebuie sa aiba o strategie clara
  vis-a-vis de Basarabia. In caz contrar frontiera de Est a UE va
  ramane vulnerabila.
  Tu afirmi ca teza mea nu e sustenabila cand compar
  Romania ceausista cu Basarabia de azi. ba este. Oamenii au
  frica acolo, pentru ca daca zici ceva despre clanul Voronin,
  poti fi arestat a doua zi in baza unui dosar instrumentat de
  catre parchet care se afla sub controlul puterii. nu uita,
  regimul de acolo e controlat de comunisti, si instrumentele
  puterii sunt comuniste. Veleitatile Romaniei, insa,
  descurajeaza asumarea identitatii romane de catre
  basarabeni. Romania ar trebui sa-si schimbe atitudinea fata
  de Moscova cum o fac, de altfel, estonienii si polonezii. Altfel,
  vom pierde Basarabia a 3-a oara. Inca o data merci pentru
  atentia pe care mi-o acorzi.
 • 0 (0 voturi)    
  TVR (Vineri, 28 septembrie 2007, 14:20)

  tussar [anonim]

  In cazul respectiv ar trebui sa intervina Consiliul Europei
  de oarece se incalca flagrant lega referitor la emiterea libera a mass-media nu a cui va dar a un stat ce este in Uniunea Europeana acasta nu inseamna nimic decit un advertisment in adresa Uniunii Europene descis la care pretinde in gilimele actuala conducere de la Chisinau.
  Communistii deja prin declaratia respectiva au declarat razboi infarmational U.E. si tarilor NATO la ce ar trebui odata si odata de raspuns pront si clar ca mai mult
  nu este posibila toleranta.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunteti niste ticalosi (Sâmbătă, 29 septembrie 2007, 11:56)

  basarabean [anonim]

  Va intrebati de ce basarabenii sunt sceptici cand vine vorba de Romania? Va raspund eu, ca am stat in Romania 6 ani. Sunteti niste tradatori, pupincuristi, in proportie de 70 la suta.
  Moldovenii vorbesc ruseste in Romania? Pai daca ii bagati in seama numai pe cei care fac trafic cu prostituate si va e in cur de cei care se zbuciuma de ani de zile sa va sensibilizeze si sa va convinga ca suntem de acelasi neam cu voi.
  Refrenul cu limba rusa e acelasi din 92, mai gasiti si altceva care sa va justifice impotenta, ca asta demult nu mai prinde (apropo de de asta am sa va aduc la cunostinta ca majoritatea tinerilor nascuti dupa 80 aproape ca nu pot vorbi rusa). Asa ca mai slabiti-ne cu argumente de rahat.
  Noi, cei de aici, ne-am impacat demult cu gandul ca nu ne putem baza pe voi, de aceea va spun simplu ca mi-e scarba sa am asa frati.
  Cat despre TVR, pentru noi este o pierdere enorma, dar nu e sfarsitul lumii. Am trecut noi si prin vremuri mai grele si am rezistat.
  Da voi catati-va de treaba si nu ne mai scuipati atata in suflet ca si asa ne-ati facut destule rele

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by