Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) a retras, cu majoritate de voturi, licenta de emisie a postului TVR1, potrivit agentiei moldovenesti AP Flux. CCA a decis sa acorde aceasta frecventa unui nou post moldovenesc de televiziune, Tele FM International.

Principalul promotor al acestei initiative, Corneliu Mihalache, presedintele CCA, a declarat ca „s-a intamplat ceea ce trebuia demult sa se intample”. „Este imbucurator faptul ca frecventa respectiva a fost acordata unui post de televiziune autohton”, a mai spus Mihalache.

La randul sau, Vlad Turcanu, membrul CCA si fost presedinte al institutiei, a apreciat aceasta decizie ca fiind una ilegala.

„Conform articolului 27 al Codului Audioviziualului, CCA poate retrage o licenta, doar in cazul in care, din motive tehnice, un post TV nu respecta grila de emisie anuntata mai mult de 45 de zile”, a spus Vlad Turcanu.

De asemenea, el a afirmat ca neachitarea datoriilor TVR1 catre Directia Radiocomunicatii nu reprezinta un motiv realist, intrucat „in cazul in care aceste insinuari ar fi reale, TVR1 ar fi ramas demult fara licenta”.

SRTv riposteaza

In replica, SRTv si-a exprimat regretul, intr-un comunicat remis joi HotNews.ro, in legatura cu decizia CCA de a acorda frecventa ce apartinea TVR1 unui alt post de televiziune. Postul public afirma ca, alaturi de autoritatile romane, a facut toate demersurile posibile pentru a continua sa transmita pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, SRTv a transmis CCA un protest in care arata ca televiziunea publica din Romania este titulara unei licente de emisie valabile pana in 2011.

"Astfel, TVR, impreuna cu Guvernul Romaniei, au facut demersuri, atat pentru plata continuarii retransmisiei, cat si pentru incheierea unui nou protocol cu Intreprinderea de stat „Radiocomunicatii” din Republica Moldova. Precizam ca SRTv era, la data deciziei CCA, la zi cu toate obligatiile financiare, avand in plus din partea CCA licenta nr. 014557 valabila in intervalul 2006-2011.

In prezent, SRTv cauta solutii alternative pentru emisia in Republica Moldova", arata comunicatul postului public.

Proteste ale politicienilor de la Chisinau

In data de 4 iunie, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, a trimis o adresa Ministerului Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova, prin care cerea achitarea obligatiilor TVR din datoria, in valoare de peste noua milioane de dolari, pe care Republica Moldova o are catre Romania.

Tele FM International, postul TV care va functiona pe frecventa TVR1, va retransmite in proportie de 70% programele postul national de televiziune al Romaniei, restul urmand a fi productie autohtona.

Potrivit AP Flux, decizia CCA a provocat indignarea politicienilor de la Chisinau.

Vlad Cubreacov, presedintele fractiunii parlamentare a Partidului Popular Crestin Democrat din Moldova, a declarat ca „decizia CCA face trista dovada a tensionarii artificiale a relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti, pe seama populatiei Republicii Moldova.

Membrii CCA care au votat aceasta decizie au actionat impotriva interesului publicului, care, potrivit legii, ar fi trebuit sa primeze. Aceasta decizie va accentua izolarea informationala si culturala a Republicii Moldova".

Deputatul Serafim Urecheanu, presedintele Aliantei "Moldova Noastra" este de parere ca „Aceasta decizie a CCA reprezinta, de fapt, o continuare a razboiului politic declarat de catre presedintele comunist Voronin autoritatilor romane. Este regretabil acest fapt si, bineinteles, va avea un impact dezastruos asupra populatiei”.

„Astazi s-a produs un eveniment ingrozitor, in urma caruia va avea de suferit foarte mult populatia Republicii Moldova. Este o chestiune de mare scandal. Noua componenta a CCA a realizat ceea ce de fapt a mentionat Vlad Turcanu ca se va intampla, in cazul in care va fi demis: retragerea licentei de emisie pentru postul de televiziune TVR1.

A inceput un nou scandal in ceea ce priveste relatiile cu Romania. In mod evident, este vorba de o comanda politica”, a spus Mihai Adauge, consilier municipal Chisinau.

TVR1 are licenta de emisie in Republica Moldova pana in anul 2011. Programul Televiziunii Romane este unul dintre cele trei posturi cu acoperire nationala in Moldova, alaturi de postul national de televiziune Moldova 1 si postul rusesc „Pervii Canal”.

Transmisia TVR1 a mai fost sistata pe teritoriul Republicii Moldova in august 2002, pentru o perioada de circa sapte luni. In acel caz au fost invocate motive de ordin tehnic si juridic. La data respectiva, sistarea transmisiei postului romanesc a provocat reactii dure si actiuni de protest din partea opozitiei si a societatii civile, mai informeaza AP Flux.