Fostul campion mondial la sah, Garry Kasparov, a fost ales, duminica, drept candidat al miscarii de opozitie „Cealalta Rusie” la alegerile prezidentiale din 2008, relateaza Reuters.

"Kasparov a fost confirmat de o larga majoritate a partidului ca fiind singurul candidat al opozitiei", a declarat purtatorul de cuvant al formatiunii „Cealalta Rusie”, Lyudmila Mamina, precizand ca fostul campion la sah a fost ales de 379 delegati ai partidului din cei 494 reuniti in congres la Moscova.

Ceilalti candidati au fost ex-premierul Mihail Kasianov, fostul presedinte al Bancii Centrale a Rusiei, Viktor Gherascenko, deputatul independent Vladimir Rijkov, Boris Vinogradov, prezentat drept liberal patriot, si Serghei Guliaev, fost deputat de Sankt Petersburg, initiatorul miscarii Poporul.

Garry Kasparov, in varsta de 44 de ani, le promite rusilor ca-i va scapa de "dictatura" lui Vladimir Putin si de oligarhiile economice la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Campion mondial la Sah din 1985 pana in 1993, Kasparov s-a implicat permanent in politica, el fiind cel care la un pranz din 1989, cu doi ministri francezi, prevestea destramarea Uniunii Sovietice. Kasparov declara atunci ca „in mai putin de un an, nu va mai exista nici un zid”.

In 2005 renunta la sah si infiinteaza Frontul Cetatenesc Unit, afiliat mai nou la coalitia „Cealalta Rusie”. Partidul, cu orientare liberala, si-a anuntat inca de la inceput dorinta sa de a contrapropune un candidat capabil sa-l detroneze pe „tarul” Putin la alegerile din 2008.