Bancile din zona euro au inasprit conditiile pentru acordarea imprumuturilor si urmeaza sa le inaspreasca si mai mult in urmatoarele trei luni, din cauza asa-numitei crize a creditelor, arata un studiu efectuat de Banca Centrala Europeana, citat de Reuters.

Potrivit studiului, imprumuturile catre marile companii destinate fuziunilor si achizitiilor, precum si restructurarile din corporatii, au fost afectate in principal de criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii.

"In al patrulea trimestru al lui 2007, bancile se asteapta la noi inaspriri privind acordarea de credite catre companii", se afirma in studiu.

Bancile au raportat, de asemenea, ca accesul catre sistemul de finantari destinat companiilor a fost ingreunat in ultimele trei luni si se asteapta ca aceasta situatie sa se prelungeasca.

Si clientii casnici vor intampina dificultati in obtinerea de iprumuturi ipotecare.

"In ultimul semestru din 2007, bancile se asteapta la o ingreunare a procesului de obtinere a creditelor de catre clientii casnici ce doresc sa achizitioneze imobile. Mai mult, bancile se asteapta ca cererea neta sa ramana la un nivel negativ in perioada care urmeaza".