Daca nu se va pune in practica nicio actiune decisiva pentru franarea acestuia, atunci mediul financiar va cunoaste ceea ce a fost denumit "stagflatie", adica o stagnare economica evidenta combinata cu o rata crescuta a inflatiei.

nflatia va fi provocata in primul rand de cresterea preturilor la alimente, la apa si la impozitele legate de activitatile de exploatare a carbunelui.

Caracterul imprevizibil al evenimentelor climatice va accentua incertitudinile social-economice mondiale, iar aceasta se va traduce printr-o scadere a investitiilor in orice domeniu. Tarile vor fi afectate in mod divers de schimbarile de clima, mai sustine Morgan Stanley, in functie de sectoarele dominante ale propriilor economii.

Cele mai vulnerabile vor fi agricultura, turismul, fondul funciar sau orice sector care utilizeaza masiv mana de lucru. Statele puternice din punct de vedere economic vor fi mai putin sensibile fata de aceste fluctuatii cauzate de incalzirea globala, pentru ca dispun de mai multe mijloace de aparare ecologice decat tarile mici.

Rolul politicilor publice va fi crucial pentru a pune punct utilizarilor energetice ineficace. Morgan Stanley sustine necesitatea acordarii unor credite micilor intreprinderi care dezvolta energii alternative, precum si pentru implementarea noilor tehnici care reduc emisiile de carbon.

Un articol de Adina Suteu

Integral in Adevarul