Negocierile dintre reprezentantii grupului rus Gazprom si oficiali ucraineni asupra livrarilor de gaze pe 2008 se reiau, luni, la Moscova. Discutiile au loc intre presedintele executiv al companiei, Alexei Miller, si ministrul Combustibilului si Energiei din Ucraina, Iuri Boiko. Concernul rus ameninta cu reducerea livrarilor daca Ucraina nu va plati o datorie de 1,3 miliarde de dolari.

Pe 2 octombrie, Gazprom a avertizat Ucraina si clientii sai occidentali dependenti de tranzitul prin aceasta tara ca, in cazul neplatii in termen de o luna a acestei datorii, va reduce livrarile pentru consumatorii din statul vecin.

Potrivit corespondentului Radio Romania la Moscova, citat de Rador, autoritatile de la Kiev considera ca aceasta datorie este supraevaluata si nu este a statului ucrainean, ci a celor doua societati comerciale prin care Gazprom vinde in Ucraina gaze conform acordurilor din 2005.

Pe de alta parte, observatorii leaga demersul Gazprom de victoria in alegerile parlamentare anticipate de duminica trecuta a fortelor portocalii si de perspectiva ca Iulia Timosenko, candidatul acestora, sa preia functia de prim-minisitru, ea avertizand ca doreste revizuirea acordurilor cu Rusia in domeniul gazelor.

Potrivit agentiilor internationale de presa, Gazprom a informat Comisia Europeana despre posibilitatea reducerii livrarilor de gaze catre Ucraina, daca nu se gaseste o solutie pentru rezolvarea problemei.

In acest context, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, a asigurat Comisia Europeana ca Ucraina isi va reglementa pana la 1 noiembrie problema datoriei fata de Gazprom, pentru a evita un nou conflict cu gigantul rus.