Parlamentul de la Budapesta a adoptat luni seara un proiect de lege care restrictioneaza preluarea companiilor din sectorul energetic, considerate obiective strategice. Masura este gindita in primul rind sa previna preluarea agresiva a companiei petroliere MOL.

In acelasi timp, UE avertizeaza cu masuri care sa duca la o mai mare deschidere a pietei maghiare pentru achizitiile in sectorul energetic.

Legea adoptata de catre Parlamentul ungar este cunoscuta sub numele de "Lex Mol". Asta desi ea isi propune protejarea tuturor companiilor energetice importante, inclusiv companiile regionale din domeniul gazelor naturale si al electricitatii, uzina nucleara de la Paks si alte sapte centrale energetice, compania nationala de transport a energiei - OVIT si operatorul energetic MAVIR.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu sprijinul tuturor fortelor politice.

Conform legii, investitorul interesat trebuie sa ataseze ofertei o strategie de afaceri aprobata de propriul consiliu director, transmite publicatia "Budapest Business Journal".

De asemenea, ofertele publice nu pot fi repetate intr-o perioada de sase luni. In plus, conducerea companiilor de importanta strategica va avea mai mult timp pentru a lua masuri impotriva unei preluari agresive, printre care si achizitia unui pachet de peste 10% din propriile actiuni.

UE vrea o piata libera

Decizia parlamentului de la Budapesta vine doar la citeva zile dupa ce un oficial european a declarat ca UE va lua masuri impotriva Ungarie daca legea adoptata luni nu va fi modificata in conformitate cu reglementarile comunitare

"Comisarul pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, a informat guvernul ungar ca daca noile prevederi legislative vor impiedica companii din alte state din Uniune sa investeasca la MOL, va recomanda continuarea unei actiuni legale aflata deja in curs", a spus

Oliver Drewes, purtator de cuvant al comisarului.

In decembrie 2006, Comisia Europeana a inaintat o actiune impotriva Ungariei, la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca nu a modificat legea privatizarii conform normelor comunitare.

Actiunea a fost motivata de opozitia Budapestei la oferta grupului austriac OMV, ce doreste preluarea companiei ungare de petrol si gaze MOL. La sfirsitul lunii septembrie, OMV a facut o oferta de 14 miliarde de euro pentru preluarea MOL.