Apple Europa va cerceta calea prin care terminalele iPhone au ajuns decodate in Romania, folosind numarul serial al aparatului, au declarat marti reprezentantii Companiei I.R.I.S., importator si distribuitor unic pentru produsele Apple in Romania, citati de NewsIn.

“Noi am sesizat Apple Europa in legatura cu vanzarea terminalului iPhone in Romania. Nu este treaba noastra sa ne pronuntam daca este legal sau nu. Asupra acestui lucru se va pronunta Apple Europa. La noi in tara s-au vandut mai multe terminale iPhone prin intermediul unor magazine online, iar dupa specificatiile lor pare sa fie vorba despre aceeasi filiera.

In functie de numarul serial al aparatului, Apple Europa va vedea de unde au plecat terminalele si care a fost traseul lor”, au declarat reprezentantii companiei I.R.I.S., care are drepturi exclusive de distributie si promovare a produselor si solutiilor Apple Computer Inc. in Romania.

Oficialii I.R.I.S. ii sfatuiesc, insa, pe clientii care au achizitionat deja terminale iPhone sa apeleze la autoritatile nationale privind drepturile consumatorilor.

“Garantia oferita de cei care comercializeaza iPhone in acest fel nu este garantia Apple. De asemenea, in acordul de licenta existent pe orice terminal iPhone se specifica faptul ca orice interventie hardware sau software asupra aparatului duce la pierderea garantiei. In aceste conditii nu vad cum ar putea oferi garantie cineva”, au explicat reprezentantii I.R.I.S.

Apple a lansat iPhone pe piata din Statele Unite in luna iunie a acestui an, iar la inceputul lui septembrie a anuntat ca vanduse deja un milion de unitati, cu cateva saptamani inainte de termenul planificat.

Apple a vandut 270 de mii de unitati iPhone in doar doua zile de la lansare si estimeaza ca va vinde peste 10 milioane de unitati pana la sfarsitul anului 2008.