Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a propus miercuri crearea unor forte armate comune cu Transnistria, a doua oferta facuta Tiraspolului de liderul de la Chisinau in ultimele luni, potrivit unui interviu publicat de cotidianul Izvestia.

"Chisinaul propune oficialilor de la Tiraspol crearea unei armate unite", care ar putea actiona "ca o forta de mentinere a pacii, o forta pregatita sa raspunda organizatiilor internationale pentru a arata solidaritate cu diferite state si popoare", a afirmat Voronin.

Potrivit afirmatiilor liderului de la Chisinau, "pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, exista doua armate absolut inutile. Sunt convins ca acestea nu pot fi puse sa lupte una impotriva celeilalte".

Vladimir Voronin a propus ca, in urmatoarele sase luni de zile, Chisinaul si Tiraspolul sa lichideze intregul arsenal militar greu, iar sistemele de foc si complexele de rachete de orice fel sa fie "duse toate la topit".

Voronin propusese saptamana trecuta desfiintarea frontierelor si a posturilor de graniceri dintre cele doua parti, insa liderul transnistrean, Igor Smirnov, a respins oferta Chisinaului.

Rebelii separatisti au proclamat Republica Moldoveneasca Nistreana la 2 septembrie 1990, cand Moldova facea parte din Uniunea Sovietica. Un razboi civil izbucnit in 1992 a provocat moartea a peste 1500 de persoane. Transnistria nu a primit recunoasterea internationala.

Negocierile dintre autoritatile de la Chisinau si Tiraspol pentru reglementarea situatiei din regiune au fost suspendate in urma cu 18 luni.

Intalnirea anuala a OSCE de la Madrid din noiembrie ar putea lua in discutie problema Transnistriei, ai carei locuitori au votat anul trecut in favoarea independentei, pregatind terenul pentru alipirea la Rusia, scrie Izvestia.