Comisarul european al Bulgariei, Meglena Kuneva, a avertizat ca tara sa nu va renunta la denumirea de "evro" a monedei unice europene - informeaza novinite.com. Ea a precizat ca tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana, pe care l-a semnat personal, continea cuvantul "evro".

Declaratiile comisarului european vin la cateva ore dupa ce tara sa a acceptat sa se semneze Acordul de stabilitate si asociere intre Uniunea Europeana si Muntenegru, document in care numele monedei unice va aparea ca ''euro'', nu ''evro'', cum ar fi dorit bulgarii.

Vineri, au avut loc discutii intense cu presedintia portugheza a Uniunii Europene, la capatul carora un purtator de cuvant al autoritatilor bulgare a anuntat ca, in cele din urma, documentul va fi semnat.

Potrivit unor diplomati europeni, citati de France Presse, Portugalia a promis ca va redacta o declaratie a Uniunii Europene care recunoaste existenta unei "probleme tehnice lingvistice", referitoare la transcrierea cuvantului euro in alfabetul chirilic, si care promite rezolvarea problemei cat mai curand posibil.

Ambasadorii statelor membre se intalnesc luni dimineata pentru a aproba textul, ceea ce va permite semnarea acordului cu Muntenegru.