Ne asteapta o campanie isterica plina de umor.

„Prin noi insine, spuneau liberalii care au construit Romania moderna. Astazi, PNL da un nou sens sloganului: placinta dobrogeana, covrigii de Buzau, carnatii de Plescoi, ori palinca, sunt cateva dintre produsele cu care romanii ar putea cuceri piata occidentala”, scrie in ziarul de campanie imprastiat de PNL prin gurile de metrou din Capitala.

Viata e nedreapta cu liberalii. Spaga nationala le-a stricat toata abordarea europeana. Pesemne au scris ca „tuica, palinca si horinca sunt marci recunoscute de UE” inainte de difuzarea filmuletul Remes-Muresan. Altfel nu se explica.

Cum sa citesti randurile de mai sus, din ziarul de campanie al PNL, fara sa te gandesti in secunda doi la Remes? Inainte de Romania moderna, fostul ministru al agriculturii si-a construit, la el acasa in Baia Mare, prin el insusi, o un fel de cazemata cu 20 de camere si o ferma cu 2000 de porci. Pana aici, nimic european. De palinca s-a auzit pana la Bruxelles, e adevarat.

Este noul simbol national al traditionalei spagi romanesti. Iar alaturi de carnatii de Plescoi, Romania tocmai a produs inca o marca popularizata gratis de toata presa europeana: „carnatii lui Remes.”

Cateva pagini mai incolo, Daniel Daianu exclama, parafrazandu-l pe JFK: „Ich bin ein liberal”. Din biografia candidatului lipseste cu desavarsire un mic detaliu: „Da, dar inainte de „ein liberal” am fost „ein securist” (rumanishe STASI)”. Acest meschin amanunt biografic putea fi strecurat, macar in soapta, pe la coada articolului.

N-as vrea sa fiu nedrept cu dl. Daianu: spre deosebire de multi alti impostori de pe listele PNL, PD sau PSD, fostul ministru de finante merita sa mearga la Bruxelles. Dar cu biografie completa.

Calin Popescu Tariceanu spune ca isi doreste o campanie cu dezbateri pe teme europene. Ca premier, el insusi muta dezbaterea pe miristea populismului autohton: pensii, ajutoare pentru chiriasi si alte manevre electorale clasice. Cu sau fara voia lui, campania va fi dominata de temele interne.

De la liberali, alegatorii vor afla mai putin despre strategia si programul candidatilor la Parlamentul european. Candidatii le vor spune in campanie ca guvernul le-a marit pensiile, salariile si ca, vorba ziarului de propaganda, „Guvernarea PNL a insemnat mult mai bine pentru romani”. Cui ii pasa de UE si temele ei?

Ziarul EuroPNL, distribuit la metrou
Foto: HotNews.ro

Iar guvernul se va scotoci in buzunare dupa ultimul banut bun de mituit alegatorii (diferente salariale pentru profesori, prime de vacanta pentru functionari). Apel pe bune catre toti bugetarii Romaniei: cereti si vi se va da! Acum e momentul! Nu ratati ocazia!

Comedie si la opozitie. PSD alearga catre Parlamentul European calare pe Ion Iliescu, bagat in priza pe post aspirator de voturi de la amarasteni. Parca Mircea Geoana si-a pierdut suflul dupa esecul motiunii de cenzura si isi face datoria mecanic, fara tragere de inima.

Daca se adevereste informatia de pe blogul lui Sutu ca liderul PSD isi cauta de lucru prin UE, atunci e chiar foarte nostim. Ar putea ajunge la Bruxelles inaintea tuturor, sa moara dusmanii de oftica.

In mod prevezibil, PSD va ataca Guvernul Tariceanu pentru dezastrul din agricultura si pe motiv ca a atras prea putine fonduri de la bugetul comunitar. Lui Traian Basescu ii vor atarna (ce plictisitor!) navele de gat sperand ca de aceasta data vor reusi sa-i mai scufunde din popularitate.

Nu stiu daca l-ati vazut pe Serban Nicolae, fost membru al comisiei speciale de la Cotroceni, povestind la televizor cum erau tratate pe vremea lui Iliescu dosarele la comisia speciala. Profi, discret, fara tambalau in presa. Iar daca va imaginati cumva ca au folosit politic dosarul Flota gresiti amarnic.

Asa e. Dosarul Flota, pe vremea Guvernarii PSD, n-a ajuns in presa ci direct la Parchet, la comanda explicita a fostului premier Adrian Nastase. Fiti atenti aici, la stenograma asta din 20 octombrie 2003 si amintiti-va cum Rodica Stanoiu intreba la partid „cand dam verde pentru Basescu” (Citeste aici stenograma)

Dl. Adrian Nastase

Rodica, ceea ce spui tu o sa transmit la Ministerul Justitiei.

D-na Rodica Stanoiu

Da, va multumesc. Si trei, cu dosarele respective, cu trei

explicatii pe care trebuie sa le dau. Stiti bine ca eu, de nenumarate

ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar in sedinte mari cand

dam verde pentru Basescu. S-a dat tarziu dosarul lui, acuma. Cu

celelalte este o alta treaba pe care eu am spus-o in surdina

colegilor. Acum este momentul sa o spun tare. Sunt doua-trei care

vin tari si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate mi

s-a spus dam si de oameni de aici. Sunt dosare extrem de

complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le

lucram.

Prin urmare, PSD vrea sa umfle din nou dosarul Flota, ca in 2003, sperand ca acum va avea mai mult succes. Pe ce se bazeaza, nu e clar. Dosarul flota si Basescu trec prin mintea alegatorilor ca gasca prin apa. Nu se lipeste nimic.

Dar pedistii, veti intreba, ce fac? Cu ce sunt mai buni omuletii lui Boc decat ceilalti? Omuletii au pritocit si ei un slogan: “Populari in Europa, democrati in Romania”. Vor defila cu el in campanie.

Prin acest joc de cuvinte, PD vrea sa spuna, dincolo de mesajul strict politic, ca se bazeaza pe oameni faimosi si democrati, in opozitie subanteleasca cu anonimii si dictatorii din alte partide.

Adevarul e ca aproape toti candidatii PD sunt atat de populari in Europa incat aproape ca nu-i stie nimeni in Romania. Si sunt atat de democrati la ei in partid ca in afara de Traian Basescu nu vorbeste nimeni. Seful statului va binecuvanta personal lansarea candidatilor PD, care va avea loc luni 22 octombrie.

Pedistii vor ataca, previzibil, la fel ca in 2004, tema coruptiei cu Basescu la timona deghizat intr-un vajnic sustinator al legii votului uninominal.

Cum n-as vrea sa lungim inutil acest text cu picanterii despre PRM, PC, PNG, PLD si UDMR, va las pe voi sa scrieti ce mesaje credeti ca vor avea in campania pentru euroalegeri. Si, eventual, care dintre cele cinci partide de mai sus va rata accesul in Parlamentul European.

P.S.:Romania rateaza marile momente istorice cazand in caricatura. In peisajul isteric din jur, pastrati-va calmul razand si lasati-i pe ei sa se sfasie cu ura. Si sa nu va mirati foarte tare daca pe 25 noiembrie alegatorii se vor fi saturat de atata ras si vor sta acasa.