Theodor Stolojan a intrat in galeria politicienilor “aflati in vizorul DNA”, insa toate datele arata ca sunt slabe sanse ca procurorii anticoruptie sa inceapa o cercetare penala impotriva sa. Fostul premier este acuzat ca a semnat HG 843/ 1991 in baza careia societatea Danubiana a fost impropretarita cu 80 de hectare de teren.

Stolojan a negat vineri ca ar fi favorizat pe cineva si a explicat ca hotararea de guvern de acum 16 ani nu viza o societate anume, ci modul in care „toate societatile comericale cu capital de stat din Romania isi dimensioneaza terenul care le este alocat si il introduc in patrimoniu”.

O prima versiune a „dosarului Stolojan-Danubiana” a aparut marti, 16 octombrie intr-un cotidian central. Sub titlul „Scutul lui Stolojan”, seful sectiei a II-a de la DNA, Doru Tulus, era acuzat ca „a ingropat un dosar in care prietenul lui Basescu este cercetat pentru o mega-frauda funciara de 100 de milioane de euro”.

Articolul demascator aparuse cu doua zile inainte ca sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sa judece cererea de revocare a lui Tulus din functie, formulata de ministrul justitiei, Tudor Chiuariu.

Tulus: „Dosarul este in lucru”

Intrebat de ziaristi ce se intampla cu dosarul lui Stolojan, procurorul Doru Tulus a raspuns joi, dupa audierile la CSM, ca „este in lucru”. Precizarile sefului sectiei a II au adancit confuzia, in loc sa lamureasca lucrurile: „Este o cauza destul de noua, din vara, din primavara. Nu am inceput urmarirea penala, nu discutam speta pe fond. Nu este cazul”.

De acum insa, toata ziarele si televiziunile au inceput sa vorbeasca despre „dosarul lui Stolojan” de la DNA, desi procurorii anticoruptie au pe masa o simpla sesizare. Surse judiciare sustin chiar ca au de-a face cu un dosar de „doua parale” si ca este putin probabil ca impotriva fostului premier va incepe urmarirea penala.

In versiunea prezentata marti intr-un cotidian central, „dosarul Stolojan” era prezentat ca o afacere de milioane de parale premeditata de fostul premier cu scopul de a-l favoriza pe omul de afaceri Gelu Tofan, care avea sa cumpere fabrica Danubiana iar mai tarziu devine chiar partener de afaceri cu Theodor Stolojan.

Fostul premier ar fi semnat in 1991 hotararea 843 care a avut ce efect improprietarirea fabricii Danubiana cu un teren de 80 de hectare, un islaz comunal al comunei Popesti Leordeni. Improprietarirea avusese, intr-adevar, loc. Numai ca este realizata de autoritatile locale, nu de Guvern si se produce in cazul tuturor societatilor de stat, nu doar in cazul fabricii Danubiana.

Sesizare penala depusa de un fost consilier PNL

Lui Stolojan i se mai reproseaza ca ar fi avut un interes direct cand a semnat hotararea de guvern deoarece ulterior ar fi ocupat functia de consilier economic la Danubiana SA. Dupa ce a parasit Guvernul, Stolojan a plecat la Banca Mondiala iar la sfarsitul anilor 90 a devenit partener de afaceri cu Gelu Tofan.

Timp de 15 ani, locuitorii comunei s-au luptat in justitie pentru recuperarea islazului de la Danubiana dar au pierdut toate procesele, ultima sentinta fiind pronuntata in vara acestui an la Inalta Curte de Casatie.

Sesizarea penala fusese depusa la DNA in primavara de Nicolae Nescu, fost consilier PNL, iar acuzatiile sale au devenit, pentru unii gazetari, proba suprema a „jafului patentat de Stolojan”. Nescu contestase in 2006 la Tribunal infiintarea PLD iar argumentele de atunci utilizate impotriva lui Stolojan s-au transformat prin februarie 2007 intr-o sesizare la DNA.

Stolojan: „o incercare disperata de a manipula opinia publica”

Presedintele PLD a explicat vineri ca hotararea de Guvern 843 din 1991 este valabila si astazi: „Este vorba de o hotarare de Guvern data de mine, generala, care stabileste modul in care toate societatile comerciale cu capital de stat din Romania isi dimensioneaza terenul care le este alocat si il introduc in patrimoniu, cu aprobarea Ministerului Finantelor si al ministerului de resort”.

Stolojan a adaugat ca HG-ul nu se refera la o societate anume. „Si astazi societatile comerciale care nu si-au introdus in patrimoniu terenul, si-l introduc. In consecinta, daca comunitatea locala din Popesti Leordeni are o problema cu societatea respectiva, trebuie sa se adreseze in justitie”, a mai spus liderul PLD.

Stoljan a calificat dezvaluirile din presa drept o „incercare disperata de a manipula opinia publica” si le-a pus pe seama campaniei electorale. PLD si-a lansat vineri candidatii pentru euroalegeri.