Duminica, peste 500 de persoane au depus juramantul si au intrat in componenta Garzii Maghiare, o organizatie paramilitara arondata partidului Jobbik. Ceremonia s-a desfasurat in Piata Eroilor, perimetru fiind izolat de fortele de ordine. Garda Maghiara s-a nascut in luna august 2007, la data respectiva ingloband doar 56 de persoane.

Desi la constituire s-a avansat ideea ca pana la sfarsitul anului va numara 2.000 de membri, reactia dura a societatii civile pare sa constituie o piedica serioasa in calea Garzii.

Vona Gabor, conducatorul Garzii si presedintele partidului Jobbik, a vorbit despre constituirea de universitati populare unde se va predea “adevarata istorie a Ungariei”. Nu intamplator, caci una din obiectivele Garzii Maghiare o constituie - nici mai mult, nici mai putin - “salvarea Ungariei” si schimbarea actualului regim politic.

Daca la constituirea Garzii au existat voci care acuzau FIDESZ - principalul partid de opozitie din Ungaria - ca s-ar afla in legatura cu Jobbik si cu Garda Maghiara, formatiunea politica a lui Viktor Orban a avut grija sa inlature orice urma de suspiciune. FIDESZ s-a delimitat poate cel mai vehement de orice legatura cu aceasta miscare cu iz paramilitar.

Tot in luna august, societatea civila maghiara a organizat o serie de manifestatii impotriva miscarii pe care o denumeau “neofascista”. Politologul Tamas Gaspar Miklos a declarat la vremea respectiva ca Garda Maghiara este o urmasa a SS-ului nazist.

Nici actuala depunere a juramantului noilor membrii nu a scapat neobservata de formatiunile politice unguresti (MSZP, FIDESZ) care s-au delimitat de Garda Maghiara, dar nici de societatea civila.

Nu mai putin de patru organizatii au format cordoane in jurul manifestarilor organizate duminica, scrie Magyar Nemzet, agitand pancarte uriase ce se pronuntau impotriva Garzii Maghiare.

Vona Gabor, conducatorul Garzii, a mai spus in discursul rostit in fata noilor membrii ca vor boicota sistemul de asigurari de sanatate a tarii, dar ca vor constitui o casa de asigurari de sanatate care sa sprijine Garda cu fonduri. In plus, Vona Gabor sustine ca se vor constitui organizatii judetene care vor desfasura “activitati culturale” si caritative.

Noua aparitie a Garzii Maghiare survine cu doar doua zile inaintea sarbatoririi Revolutiei de la 1956, care in cursul anului trecut a degenerat in violente confruntari de strada.

De altfel, dupa cum relateaza postul Hir TV, cei care au luat cuvantul in cursul ceremoniei au aratat ca “actuala clasa politica este compusa din epigomi ai guvernarii comuniste a lui Janos Kadar” si au amenintat ca toti acestia vor infunda puscaria. Vona a mai subliniat, ca si ceilalti vorbitori de altfel, ca spiritul Revolutiei de la 1956 nu a pierit.

Potrivit lui Vona Gabor, relateaza Hir TV, “sunt importante si demonstratiile sau votul popular, insa acestea nu pot reprezenta solutii pentru problemele Ungariei, pentru ca nu pot aduce vreo innoire in natiunea maghiara”.