Uniunea Europeana a gasit solutia sa atraga „creierele” din statele sarace, care au personal calificat.

Aflata in plina criza demografica, comunitatea Celor 27 cauta cu disperare oameni cu studii superioare, caci milioanele de imigranti pe care UE a reusit sa-i atraga pana in prezent, in marea lor majoritate muncitori necalificati, nu reusesc sa acopere deficitele cu care se confrunta o parte din companiile de pe piata interna.

Astfel, Executivul de la Bruxelles, studiind tari precum SUA sau Canada, unde trei, respectiv, sapte procente din forta de munca este reprezentata de muncitori straini calificati, are in vedere introducerea unei directive prin care se creaza asa-numita „Carte Albastra” (echivalentul european al „Cartii Verzi” din Statele Unite), care le va permite imigrantilor sa munceasca in UE, daca indeplinesc anumite conditii.

Permis de sedere si de munca de doi ani

Proiectul prezentat marti de Bruxelles prevede o serie de avantaje pentru cei care isi doresc sa munceasca pe piata comunitara. Imigranti vor obtine un permis de sedere si de munca de doi ani, ce poate fi reinnoit si care va fi eliberat in aceleasi conditii in toate cele 27 de state membre. Dupa aceasta perioada, ei vor putea sa muncesca in aceleasi conditii, in orice alta tara a comunitatii.

Dar, pe cat de clare sunt beneficiile pe care le pot obtine muncitorii, pe atat de stricte sunt cerintele oficialilor europeni.

integral in Gandul