Criza de pe piata imobiliara americana se adanceste. Scaderea vanzarilor la locuinte a intensificat speculatiile potrivit carora problemele cu care se confrunta economia americana sunt mult mai grave decat se crezuse initial. Potrivit BBC, cele mai acute efecte ale crizei imobiliare se simt in orasul Detroit, centrul industriei auto americane.

Numerosi lucratori din zona, ramasi someri nu isi mai pot plati ratele, iar multe case se vand acum la pretul la care se poate cumpara o masina la mana a doua.

Statele Unite se confrunta, astfel, cu cel mai sever declin al pietei imobiliare americane de la marea recesiune economica din anii 1930. Scaderea ritmului vanzarilor, in luna septembrie, a fost cea mai rapida din ultimii 16 ani.

"Problemele cu ipotecile au atins un maxim in august, ceea ce s-a reflectat in cifrele privind operatiunile ce s-au incheiat in septembrie. Aceasta a franat semnificativ vanzarile in zone cu preturi mai ridicate, care vizeaza imprumuturi mai mari", a declarat Lawrence Yun, economist principal la Asociatia Nationala a Agentilor de Bunuri Imobile, citat de agentia EFE.

In aceste conditii, pietele financiare au reactionat imediat. Cotatia dolarului fata de yen a scazut, pe fondul cresterii temerilor privind o noua reducere a ratei dobanzii la reuniunea de saptamana viitoare a Rezervei Federale a Statelor Unite.