Principalii producatori si marile retele comerciale din Rusia au convenit in privinta inghetarii preturilor la produsele alimentare de baza. „Pactul preturilor” a generat o reactie extrem de negativa in presa rusa, scrie BBC in versiune ruseasca. Nezavisimaia gazeta noteaza ca acest acord a fost „impus de autoritati”.

„Inghetarea preturilor se inregistreaza la produsele a caror scumpire a condus la o sporire a gradului de nemultumire si chiar la manifestari de panica in regiuni, unde populatia s-a grabit sa goleasca rafturile si depozitele magazinelor”, scrie publicatia.

Rossisskaia Gazeta arata ca, de exemplu, laptele si kefirul, care au intrat „in pact”, nu figureaza printre alimentele populare.

Expertii sustin ca acordul va avea un efect de piata extrem de limitat. Vedomosti califica acordul drept „un pas exclusiv electoral”.

Inflatia in Rusia a fost alimentata in primul rand de cresterea preturilor de pe pietele mondiale, dar si de considerabila crestere electorala a cheltuielilor bugetare in 2007, si la monopolizarea economiei ruse, fenomen care continua sa se intareasca datorita puternicei expansiuni a statului, estimeaza publicatia.

„Absenta unui organ de supraveghere a inflatiei si care ar trebui sa fie Banca centrala, deficientele regimului de reglementare tarifara si ale politicii antimonopol (de care raspunde guvernul) sunt adevaratele motive ale eficientei scazute a luptei impotriva inflatiei”, estimeaza Vedomosti.