"Nu as putea iubi un sarantoc", a zis o duduie de bani gata. O victima a prapastiei cascate intre portofel si cerebel.

Va scriu nu in spiritul religios al Bibliei, ci in spiritul unei umanitati ratacite: ce va face pe voi, cei cu bani multi si suflete amputate, sa-i detestati pe cei care n-au avut norocul, priceperea ori smecheria voastra? Voua ma adresez, ciungilor cu suflet ciung, nu oamenilor avuti, in general.

Caci bogatilor nascuti in zodia decentei li se cuvine o reverenta din partea noastra, a tuturor: ei sunt performerii buni ai unei lumi nebune.

E o prostie sa-i urasti pe bogati, dupa cum e o prostie sa-i detesti pe saraci. Pentru ca e o prostie sa-i urasti pe oameni, in general. Iar intr-un plan si mai larg, e o prostie sa urasti orice forma de viata pe lumea asta. Sa urasti sau sa nu poti iubi. Infirmitate mai mare nu exista.

Dar ce respect poti pretinde tu, Maria Marinescu, „creatoare” de nu stiu ce, cand afirmi cu nonsalanta otravita: „Nu as putea iubi un sarantoc”? Vai, vai, vai... Iata-te, asadar, mustind de filosofie dupa nesfarsitele desanturi in iatacul unor barbati doldora de bani.

Am inteles: „sarantocii” sunt un fel de suboameni, care nu pot respira acelasi aer cu Printesimea-Ta. Dar, scuza-mi indiscretia: esti sigura ca poti iubi un „bogatan” (ca sa raman in argoul drag voua, la suetele noptilor confuze)? Asa, trei luni cu ala, doua cu alalalt, o masina ramasa de la ala, un casoi de la celalalt...

hai, si-o tura nevasta lui Tiriac junioru’, c-a facut ta’su miliardu’... asta s-o numi, oare, iubire? Ma tem ca oameni ca tine nu pot iubi pe nimeni!

Si inca o data: vai, vai, vai... oameni ca fosta doamna Tiriac au, statistic, putine sanse sa iubeasca pe cineva. Dupa standardele ei ridicate, in tara asta sunt vreo 22 de milioane de „sarantoci” si doar cateva sute de oameni care sa-i satisfaca pretentiile de printesa a cluburilor de noapte de la cinci stele in sus. Lista completa se afla in Top 300 Capital.

Nici macar aceasta viziune nu se cere taxata, neaparat, printr-un blam. Insa punerea pe taraba a unei asemenea gandiri nu face cinste nimanui, cu atat mai putin unei persoane care se pretinde cultivata.

Daca ar fi doar nefericitul caz al Mariei Marinescu, n-ar fi bai. Ne aflam insa in plina ofensiva a grobianismului de tip exclusivist. Esti un nimeni daca nu ai in cont macar 10-15 milioane de euro. Nu esti cool daca-ti lipseste din garaj un jeep ultimul racnet. Nu esti trendy daca nu-ti faci concediile in Mauritius. Esti loser daca nu ai vila in Cartierul Primaverii.

Sa ne amintim cateva fraze. Gigi Becali: „Prieteniile sunt cu cine am interes, ca doar n-o sa fiu prieten cu maturatorul!”; „Cum iti permiti sa vorbesti asa cu un miliardar?”. Ioan Becali: „Ba, saracule care esti!”.

Suntem invadati de personaje care au acces nemarginit pe sticla televizoarelor ori in paginile ziarelor, dar care nu pot etala altceva decat o vulgaritate a gandirii, o aroganta de parveniti. Personaje care nu sunt in stare sa-si poarte cu decenta celebritatea sau bogatia. Victime ale diferentei colosale dintre portofel si cerebel. In popor, asta se spune simplu: degeaba ai in buzunar, daca nu ai in cap!