Socialistii bulgari pierd teren in fata opozitiei de centru-dreapta, dupa ce popularul primar al Sofiei, Boiko Borisov, liderul partidului de GERB (de centru-dreapta), a fost reales duminica, in primul tur al alegerilor municipale din Bulgaria.

Potrivit AP, Borisov a obtinut circa 53 la suta din voturi, cu 23 de procente mai mult fata de candidatul conservator Martin Zaimov. Candidatul socialist Brigo Asparuhov se plaseaza pe pozitia a treia cu 13 la suta din sufragii, anunta institutul Sova Harris.

In al doilea oras ca marime din Bulgaria, Plovdiv, candidatul GERB Slavcio Atanasov l-a infrant pe socialistul Zahari Gheorghiev, obtinand 54 la suta din voturi, potrivit acestui sondaj.

Boiko Borisov a calificat rezultatele drept o "palma pentru coalitia guvernamentala", condusa de premierului Serghei Stanisev.

Aproape 7 milioane de bulgari au fost asteptati sa voteze in cadrul alegerilor locale. Ei au trebuit sa aleaga primarii si membri consiliilor locale si regionale pentru 264 de localitati. Acesta este primul scrutin local de la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana si reprezinta un test pentru actualul guvern de centru-stanga.