Presedintele Traian Basescu va da un raspuns luni seara la cererea Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, de a-l revoca din functie pe procurorul Doru Tulus, seful al sectiei a II-a Directiei Nationale Anticorupti. " Nu am apucat sa citesc dosarul, este foarte gros, dar voi iesi cu o declaratie", a spus presedintele.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu a cerut, duminica, presedintelui Traian Basescu, revocarea din functie a procurorului sef al sectiei a II-a Directiei Nationale Anticoruptie, Doru Tulus, se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.

In cererea de revocare, ministrul Justitiei arata ca deficientele majore identificate in urma controlului la DNA viciaza actele de urmarire penala efectuate de sectia a II-a a DNA si compromite total credibilitatea institutiei si lupta impotriva coruptiei.

De altfel, Chiuariu declara inca de saptamana trecuta ca nu va tine cont de avizul negativ dat de CSM si ii va inainta presedintelui Basescu cererea de revocare din functie a procurorului-sef al sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus.

Comunicatul de presa al MJ:

"Motivele acestei cereri sunt deficientele majore identificate in urma controlului inspectiei judiciare, deficiente care sunt de natura de a vicia actele de urmarire penala efectuate de sectia a II-a a DNA, de a compromite total credibilitatea institutiei, precum si lupta impotriva coruptiei in general.

Aceasta cerere de revocare are drept scop continuarea eficienta si impartiala a luptei contra coruptiei, prin trimiterea in fata justitiei a celor vinovati, cu respectarea tuturor procedurilor legale, astfel incat acestia sa nu scape nepedepsiti, din cauza nerespectarii dispozitiilor procedurale de catre procurori, asa cum s-a intamplat, atat de des, pana acum.

Pentru a evita perceptia de politizare a activitatii DNA, devenita din ce in ce mai prezenta in ultima perioada, ministrul justitiei cere ca institutia sa redevina una bazata pe reguli, proceduri si expertiza, nu pe strategii de dezinformare, arbitrariu si interese ce pot fi interpretate ca politice.

Este de datoria tuturor celor care au atributii in acest domeniu, sa dam dovada de responsabilitate si sa actionam in vederea eficientizarii actului de justitie si in vederea protejarii credibilitatii institutiilor implicate."

Motivele invocate de Chiuariu in cererea adresata presedintelui Basescu

In cererea de 16 pagini, adresata presedintelui Tudor Chiuariu il acuza pe Tulus, de faptul ca, sub conducerea sa, activitatea Sectiei a II-a a DNA se desfasura in conditii care "sfideaza toate normele de procedura - independenta procurorului de caz este facultativa, politistii pot face orice act in locul procurorului, in baza principiului muncii in echipa, aducerea la cunostinta a invinuirii

se poate face prin telefon, iar comunicarea solutiei de neincepere a urmaririi penale catre persoanele cercetate, este optionala".

Ministrul Justitiei considera ca exista intarzieri "suspecte" in cercetarea unor oameni de afaceri sau grupuri economice si ca astfel s-ar "creea suspiciunea ca DNA actioneaza la comanda, pentru a proteja sau a afecta anumite interese economice".

Ministrul se refera si la lipsa de discretie in cazul unor dosare:"Astfel, in timp ce in cazul unui dosar ce viza anumite firme ce construiesc autostrazi, este adopta intr-un mod discret o neincepere de urmarire penala, fara a fi precizate nici persoanele vizate de solutie, nici infractiunile sub aspectul carora au fost efectuate acte premergatoare, in cazul unui lider politic, in dosar nu

a fost inceputa nici macar urmarirea penala, dar dosarul este cunoscut in toata mass-media".

citeste toate comentariile