Acest numar ascunde tot atatea drame. E vorba despre familiile care, asemeni Lianei Stanciu, se zbat sa-si salveze copiii de o boala cumplita. Peste 10.000 de copii romani sunt tratati anual de cancer in cinci spitale care au si sectii de oncologie pentru copii.

Mii de copii din Romania sunt tratati anual de leucemii ori tumori maligne. Pe scurt, cancer. In jur de 500 de cazuri similare cu al Teodorei sunt depistate anual de medicii din cinci spitale care au sectii de oncologie pentru copii.

„In fiecare zi traim o drama”, spune, cu ochii in lacrimi, mama unei fetite de 5 ani bolnava de leucemie, internata de patru luni in Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucuresti.

Locul de joaca al micutilor bolnavi este spitalul. Luni intregi stau internati pentru a urma tra-tamentele agresive cu citostatice, care ii storc de viata. Sunt palizi, ochii le sunt in lacrimi mai mereu, iar pe corp au intepaturi de la numeroasele tratamente pe care le indura.

Jumatate dintre ei au sanse sa supravietuiasca in Romania, daca ar fi tratati in tari mai dezvoltate, acestea ar creste cu 20%-30%.

Copiii sunt plimbati intre spitale

Reteaua de spitale in care pot fi ingrijiti copiii bolnavi de cancer este mai putin dezvoltata si dotata decat cea pentru adulti. Spitalele de copii sunt prost echipate cu aparatura (nu au tomografe sau aparate pentru rezonanta magnetica), nu exista un singur loc unde micutii sa primeasca tot tratamentul, iar in multe cazuri sunt plimbati intre spitale.

„Ar fi foarte important sa avem totul in acelasi loc: la Spitalul „Marie Curie” se poate face chimioterapie, se fac operatii, dar nu avem radioterapie (n.r. - iradiere necesara in tratarea unor copii). In aceste boli, totul se face in echipa: conteaza mult sa poti realiza si teste complicate de anatomopatologie (analize care depisteaza natura tumorii canceroase).

In spital avem anatomopatolog, insa nu avem imuni-histero-chimie, iar analizele le trimitem la Institutul „Victor Babes”„, explica medicul Cristian Scurtu, seful Sectiei de oncopediatrie de la Spitalul „Marie Curie”.

Medicul afirma ca protocoalele de tratament indicate pentru micuti sunt similiare cu cele din strainatate, insa in acest moment in spital nu exista un medica-ment performant (daunoblastin), necesar in curele de citostatice. „Am facut progrese majore in ultimii zece ani, mortalitatea este mai mica, iar peste 50% dintre cei tratati supravietuiesc.

In afara, sansele de supravietuire sunt de 70%-80%”, completeaza doctorul Cristian Surdu.

O analiza, 100.000 de euro

Testele performante de citogenetica si biologie celulara ar putea depista cu precizie stadiul bolii acestor copii, iar tratamentele moderne, aplicate tintit, le-ar putea prelungi viata.

„La noi, nu se pot face unele analize de baza ale tumorilor ori teste care presupun diferite culturi de celule. Serviciile de imunologie ar trebui serios dezvoltate”, este de parere medicul pediatru Ingrid Miron, sefa Sectiei de hemato-oncopediatrie „Sf. Maria” din Iasi.

O singura analiza performanta poate costa intre 100.000 si 170.000 de euro. „Costurile sunt ridicate deoarece aparatele de diagnostic sunt foarte scumpe. La fel si reactivii care se folosesc. Este vorba despre analizarea unor structuri submicroscopice”, detaliaza medicul Marghit Serban, sefa Clinicii de Hemato Oncologie din Timisoara.

Medicii spun ca de multe ori sunt nevoiti sa apeleze la clinicile de oncopediatrie din strainatate, unde sunt angajati doctori romani. „Anul trecut am trimis 20 de copii la transplant de maduva, intr-un centru din Torino (Italia). Micutii au fost tratati cu banii lor, nu cu ai nostri!”, povesteste medicul Ingrid Miron.

O alta problema ar fi slaba dezvoltare a retelei de oncopediatrie din tara. „Exista doua centre la Bucuresti si cate unul la Iasi, Timisoara si Targu-Mures”, comenteaza dr. Ingrid Miron.

Sansele de vindecare depind de tipul tumorii

Cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile si tumorile maligne. In primul caz este vorba despre un cancer al celulelor care circula prin sange (n.r. - inmultire haotica a leucocitelor). In cel de-al doilea, apar formatiuni la nivelul diferitelor organe din corp.

„In anumite situatii, acestea pot fi extirpate, iar procentul de vindecare poate sa fie si de 80%”, explica medicul Marghit Serban, sefa clinicii de Hemato Oncologie din Timisoara.

integral in EvZ