Erste Bank are obligatia contractuala de a lista Banca Comerciala Romana si nu incearca sa evite acest lucru prin listarea Erste la Bucuresti, dar nu doreste sa-si dilueze participatia detinuta la BCR - a declarat, marti, presedintele bancii austriece, Andreas Treichl.

"Obligatia noastra este de a lista BCR. Nu avem obligatia sa punem actiuni pe Bursa de Valori. Putem sa facem o listare pur administrativa, daca vrem.

Vom vedea, de asemenea, pozitia celor cinci societati de investitii financiare in ceea ce priveste mentinerea participatiilor la BCR", a spus Triechl la conferinta cu analistii, sustinuta la Londra dupa anuntarea rezultatelor grupului Erste Bank pentru primele noua luni.

Presedintele Erste a raspuns unei intrebari prin care i se cerea sa clarifice daca listarea Erste Bank la Bursa de Valori din Bucuresti ar putea insemna evitarea obligatiei de listare a BCR la bursa.

Treichl a aratat ca prin listarea Erste Bank nu se poate evita listarea BCR si ca se gandeste inca daca doreste sa evite listarea BCR. "Nu vrem sa ne diluam participatia, deci nu vrem sa luam actiuni pe care le detinem si sa le listam.

Mai sunt 30% din actiuni detinute de SIF-uri, iar ei ar putea sa ia in considerare lichidizarea unei parti din portofoliu, prin listarea unor actiuni", a explicat Treichl.

In ceea ce priveste listarea Erste Bank la Bucuresti, Treichl a spus ca operatiunea va fi realizata cel tarziu in primul trimestru din 2008.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a obligat ca, in termen de trei ani de la preluarea BCR, sa listeze banca, dar aceasta cerinta este valabila atat timp cat cele cinci SIF-uri detin o pondere de minimum 25%. In prezent, societatile de investitii financiare detin 30,12% din capitalul BCR, patru dintre SIF-uri avand cate 6%, iar SIF Oltenia o participatie de 6,12%.

Erste Bank a preluat, in septembrie 2006, un pachet de 61,88% din titlurile BCR, pentru care a platit 3,75 miliarde de euro. Ulterior, Erste si-a majorat participatia pana la 69,15%, printr-o oferta publica de cumparare adresata salariatiilor.

integral in Romania Libera