Coregraful rus Igor Moiseev, fondatorul celebrei companii de balet "Moiseev" s-a stins din viata vineri la Moscova, la varsta de 101 ani a anuntat Comitetul rus al Culturii citat de AFP.

Fost dansator al teatrului Balsoi din Moscova, Igor Moiseev s-a nascut la Kiev, la 21 ianuarie 1906. In 1937 el a creat vestita Companie de dans Moiseev, cunoscuta si sub numele de “Baletul de dansuri populare” pe care a condus-o timp de 60 de ani.

In coregrafiile sale, el s-a inspirat din folclor si a fost foarte interesat de dansurile diferitelor popoare care au format fosta URSS - cazaci, tatari, uzbeci etc.

De asemenea el s-a inspirat din dansurile poparelor cu prilejul diferitelor turnee astfel luand nastere "Suita greaca" (1990), inspirata din dansul traditional grecesc Sirtaki, "Polca finlandeza" (1992) si "Malamba" (1989), inspirata din folclorul argentinian.

In scoala sa de la Moscova s-au format generatii de tineri dansatori care in urma cursurilor de acrobatie, dans clasic, mima si teatru incearca sa gaseasca vitalitatea si precizia gesturilor si a figurilor care au facut celebra Compania Moiseev.

Printre spectacolele celebre realizate de Igor Moiseev se numara "Partizanii" (1950) si "O zi pe vapor" (1952), scrie AFP.

Celebra trupa de dans Moiseev a vizitat Romania de trei ori. Trupa a venit pentru prima oara in Romania la Festivalul Tineretului din 1953. Un al doilea turneu a avut loc in 1972. In iunie 2003, compania de dans a facut al treilea turneu cand a sustinut doua reprezentatii in Bucuresti si in alte cateva orase din Romania.

Igor Moiseev si-a insotit trupa in toate turneele, inclusiv in cel din 2003 de la Bucuresti. Cu prilejul turneului din 2003, Igor Moiseev a fost decorat, de fostul presedinte Ion Iliescu, cu ordinul national "Steaua Romaniei" in grad de Comandor.