Record de crestere economica anul trecut: Produsul Intern Brut s-a majorat cu 3%. In plus, productivitatea in Uniune a fost superioara celei din Statele Unite ale Americii.

Uniunea Europeana a inregistrat in 2006 cea mai buna performanta economica din 2000 incoace, cresterea PIB (produsul intern brut) fiind de 3%, se arata in Raportul European al Competitivitatii pe 2007, dat publicitatii ieri de Comisia Europeana.

Motorul acestei cresteri economice este productivitatea crescuta din intreprinderile localizate in spatiul comunitar, conform datelor statistice furnizate de Eurostat. Raportul comisiei prezentat ieri la Bruxelles indica faptul ca, anul trecut, productivitatea in UE a depasit-o cu 0,2% pe cea inregistrata in SUA (1,4%).

Comisia Europeana (CE) nu exclude ca aceasta noua situatie sa reprezinte startul unei tendinte care s-ar putea manifesta pe termen lung, se mai arata in comunicatul de presa al institutiei.

Producatorii europeni se tin tare

Productivitatea, masurata in cresterea PIB pe angajat, s-a majorat simtitor pentru UE - 27, pana la 1,6%, in timp ce media anuala de crestere pentru perioada 2000-2005 a fost de 0,5%. Domeniile in care au fost inregistrate cele mai mari cresteri sunt industria de echipamente radio-TV, cea e echipamentelor de transport sau cea de birotica.

Cresterea productivitatii si a numarului de locuri de munca, faptul ca noile state membre ale UE recupereaza decalajele, dar si investitiile in tehnologii noi sunt factorii care conduc la o crestere economica sustinuta.

„Rezultatele sunt incurajatoare si ele ne arata ca reformele realizate dupa revizuirea Strategiei Lisabona incep sa dea roade. Industria din Europa a reusit sa se mentina pe pozitii la nivelul pietei globale, spre deosebire de producatorii americani sau japonezi”, a declarat vicepresedintele CE, G?nther Verheugen.

integral in EvZ