Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a plecat miercuri dimineata la Roma pentru a gasi solutii, impreuna cu autoritatile italiene, la criza imigrantilor romani. Vizita are loc in contextul ostilitatii manifestate de o mare parte a opiniei publice italiene fata de romani, dupa uciderea unei femei, crima de care este acuzat un cetatean roman de etnie rroma.

Premierul Taricenu a anuntat, intr-o declaratie facuta pe aeroport, ca va cere autoritatior de la Roma sa asigure securitatea romanilor din Italia care muncesc cinstit. „ Nu vreau ca aceasta sansa a romanilor care s-au dus in Italia, de a avea o viata mai buna, sa fie pusa in pericol de cativa care se ocupa cu activitati infractionale”, a spus Tariceanu.

El a adaugat ca oprirea infractiunilor depinde aproape in totalitate de autoritatile din Italia.

Tariceanu declarase anterior, intr-un interviu acordat agentiei italiene ANSA, ca obiectivul vizitei este sa gaseasca o solutie comuna pentru „limitarea infractiunilor” comise de romani in Italia, dar si sa ii protejeze pe cei care lucreaza in mod corect de actele xenofobe.

El va prezenta sefului guvernului italian, Romano Prodi, planul de masuri adoptat, la inceputul saptamanii, de guvernul de la Bucuresti privind rezolvarea crizei si gestionarea situatiei create in urma aplicarii decretului de indepartare a cetatenilor straini.

In acelasi timp, premierul Tariceanu va cere autoritatilor italiene sa elaboreze un program social de integrare a imigrantilor romani fara locuri de munca si sa lamureasca, potrivit legislatiei europene, drepturile cetatenilor romani pe cale sa fie expulzati din Italia. Ar urma sa fie stabilite si masuri comune de prevenire si combatere a actelor criminale comise de unii cetateni romani.

Calin Popescu Tariceanu urmeaza sa se intalneasca si cu primarul Romei, Walter Veltroni cunoscut pentru atitudinea sa anti-romaneasca, dar si cu cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Italia.

Intre timp, continua expulzarea romanilor considerati periculosi de prefecturile italiene, dar autoritatile de la Roma neaga ca ar fi vorba de expulzari in masa. Guvernul Prodi a raspuns astfel Comisiei Europene care a cerut ca masura expulzarii sa fie folosita numai in cazuri individuale si nu impotriva unor grupuri etnice sau a cetatenilor unei tari anume.

Comisia Europeana, de altfel, nu a criticat marti noua legislatie italiana privind expulzarea, lasand sa se inteleaga ca guvernul de la Roma a actionat legitim, iar decretul nu depaseste reglementarile comunitare in domeniu.

Potrivit legislatiei europene in vigoare, dupa integrare, romanii au dreptul sa locuiasca in orice tara comunitara si sa munceasca liber in 10 dintre ele. Ei pot fi expulzati, in termen de 90 de zile, doar daca nu au loc de munca, mijloace de subzistenta, asigurare medicala sau nicio ruda care ii poate ajuta.

Expulzarea mai poate fi folosita si daca imigrantul comunitar constituie o amenintare la adresa ordinii si sigurantei publice.

Comparativ Decretul de urgenta italian permite expulzarea mult mai rapida a cetatenilor europeni suspectati ca ar putea fi o amenintare pentru siguranta publica. In plus Italia a extins sfera infractiunilor pasibile de expulzare.

Astfel pozitia exprimata marti la Bruxelles ar putea da un semnal si altor tari europene sa urmeze exemplul Romei.