Comunicatul aminteste de suspendarea, in septembrie, a sedintelor Comisiei de evaluare tehnica de catre ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Attila, 'care si-a exprimat adesea opozitia la proiect, chiar in conditiile in care a promis sa sprijine procesul juridic de revizuire'.

Reprezentantii companiei sustin ca ministrul mediului a justificat suspendarea in cauza 'pretinzand o conexiune intre un certificat minor de procedura si procesul de evaluare a impactului de mediu fara vreo baza legala'.

'RMGC' intentioneaza sa se adreseze justitiei

'Ministerul Mediului nu numai ca a suspendat procesul de autorizare, dar a retinut si autorizatiile de siguranta ale barajului, autorizatii deja aprobate in primavara de o comisie de experti', se arata in comunicat.

In consecinta, societatea intentioneaza sa depuna si o plangere administrativa, in privinta retinerii permisului de siguranta pentru baraj.

Potrivit 'Gabriel Resources', proiectul intampina opozitie din partea unui grup de ONG-uri finantate din afara tarii, anumitor organizatii romanesti, ca si din partea Guvernului Ungariei.

In comunicat se mai arata ca, in aprilie, in Romania s-a format un nou guvern minoritar, in care 'UDMR - care se bazeaza pe minoritatile etnice maghiare din Romania ca sprijin electoral, propaga o platforma de autonomie pentru regiunea Transilvaniei, unde se afla proiectul Rosia Montana - detine patru ministere, inclusiv Ministerul Mediului'.

Compania 'Gabriel Resources', prin intermediul 'RMGC', sustine ca a inregistrat pierderi nete, in primele noua luni ale anului, de 15,2 milioane de dolari.

Pentru proiecte s-au cheltuit 32,9 milioane de dolari, in primul trimestru, si 72,1 milioane de dolari in primele noua luni.

In ceea ce priveste cheltuielile legate de proiecte, in trimestrul al patrulea al acestui an se anticipeaza ca acestea vor scadea, din cauza sistarii activitatilor societatii, ca reactie la suspendarea procesului de analiza a raportului de impact de mediu de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Costul estimat pentru dezvoltarea proiectului Rosia Montana - inclusiv capitalul, dobanda, finantarea si costurile colective - este de aproximativ 750 milioane de dolari, care este supus modificarii odata ce este finalizat devizul de control.

'Gabriel Resources', prin 'RMGC', a investit, pana in prezent, peste 200 de milioane de dolari.

La 1 noiembrie, societatea detine aproximativ 73% din casele din zona industrializata, din zona protejata si din zona tampon din Rosia Montana sau are contracte derivate pentru acest procent.

Integral in Adevarul