Primarul general al capitalei, Adriean Videanu, a lansat o propunere care i-a uimit pe bucuresteni: demolarea blocurilor vechi si inlocuirea lor cu blocuri noi.

Cu alte cuvinte, Bucurestiul "expirat" ar trebui sa dispara, pentru a face loc unui oras modern. Expertii imobiliari si reprezentantii asociatiilor de proprietari considera ca aceasta propunere este utopica.

Ei spun ca doar un mare cutremur ar reusi sa puna jos multe dintre blocurile lui Ceausescu, realizand astfel o demolare care ar permite reconfigurarea orasului.

O afacere a proprietarilor

"Aproape 70% din fondul imobiliar din Bucuresti are durata de viata expirata. O sa ajungem sa daramam foarte multe blocuri din oras, pe locul carora vor fi construite altele noi. Fenomenul de inlocuire se va simti si in cazul constructiilor industriale dezafectate, pe terenurile carora vor fi ridicate imobile noi.

Marea Britanie e un exemplu in acest sens", a declarat primarul general, citat de Rompres. "Blocurile construite prin anii ’30-‘40 ar putea fi demolate si reconstruite, pentru ca este mai ieftin decat sa le consolidezi.

La Braila s-a reconstruit, de pilda, dupa imaginile de pe vederi. Insa este greu sa darami blocuri dintr-un cartier muncitoresc precum Titan. In toate cazurile insa, trebuie sa primeze omul.

Intr-un cartier ca Floreasca, reconstructia ar fi o afacere, dar aceasta afacere nu este a Primariei, ci a proprietarilor respectivi, care se pot asocia cu developerii", a explicat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.

"In mod normal, durata de viata a unei constructii este de maximum 100 de ani, daca este intretinuta periodic.

Avand in vedere ca in Bucuresti nu a existat o astfel de intretinere, iar consolidarile facute sunt putin numeroase, majoritatea cladirilor construite inainte de ‘40 nu mai corespund normelor actuale (tehnice, de siguranta). Ca sa poata incepe demolari, ar trebui sa existe spatii unde sa poata fi mutati oamenii ale caror locuinte ar trebui demolate.

Avand in vedere ca ele nu exista, in momentul de fata nu se poate vorbi despre demolari. De demolat ar trebui demolat cel putin tot ceea ce inseamna imobile cu bulina si grad avansat de deteriorare", a apreciat Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al companiei Regatta.

Integral in Romania libera