Valoarea tranzactiilor inregistrata pe piata principala a BVB a crescut pana la 44 milioane de lei (12,9 milioane de euro), mai ales datorita vanzarilor remarcabile de actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF). Trei sferturi din lichiditatea acestei piete au fost acoperite de valoarea tranzactiilor cu aceste titluri.

Indicele SIF-urilor, BET-FI, a scazut cu 1,55%, pana la 73.258,37 de puncte, si ar fi pierdut si mai mult daca, pe finalul sedintei, cumparatorii nu ar fi devenit mai activi, limitand scaderile.

Scaderile aproape generalizate de ieri au accentuat perceptia potrivit careia multe actiuni sunt numai bune de cumparat, dar atmosfera negativa din piata ii impiedica pe investitori sa-si asume riscuri prea mari. Lichiditatea ceva mai mare ca de obicei este un argument in favoarea atractivitatii preturilor actuale.

In plus, cei mai multi analisti invoca si efectul conservarii resurselor pentru marea suprasubscriere a ofertei publice initiale Transgaz. “Pe fondul scaderilor pietelor internationale, ca si de la noi, au aparut multe oportunitati de investitie, preturile actiunilor unor companii, mai ales din domeniul petrolier si din cel bancar, fiind foarte atractive.

Ceea ce nu inseamna ca nu ar putea deveni si mai atractive”, spune Cornel Fumea, directorul BRD Securities. Totusi, chiar si in cazurile in care analistii fac recomandari de cumparare a unor titluri, piata nu reactioneaza in consecinta. Asa s-a intamplat cu titlurile BRD, care au suferit o corectie severa, de peste 2%, dar mai ales cu cele ale SIF-urilor.

Potrivit NewsIn, a fost nevoie ca SIF-urile sa scada cu circa 3%, in deschiderea sesiunii de tranzactionare, pentru a aparea si cumparatorii. Iar la sfarsit, indicele BET-FI a inchis tot in scadere.

integral in Bussines Standard