Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Mark Gray, sustine ca afirmatiile potrivit carora Jose Manuel Barrsoso, presedintele CE, ar fi cerut demisia ministrului Adrian Cioroianu, sint false. „Purtatorul de cuvint al PSD este gresit informat. Presedintele Barroso nu a facut astfel de declaratii si nu a cerut demisia niciunui politician roman”, a spus Gray.

O declaratie asemanatoare a fost facuta si de purtatorul de cuvint,

Johannes Laitenberger. In replica, Cristian Diaconescu, sustine ca in protestul Centrului Wiesenthal, la care s-a asociat si Barroso, se cere clar demisia ministrului Cioroianu. „ Barroso este dintr-un partid de dreapta si incearca sa nu fie prea ofensiv, in prima linie, dar textul e clar”, a declarat pentru HotNews, purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu.

Mark Gray si Johannes Laitenberger, purtatori de cuvint ai Comisiei Europene, au declarat ca afirmatiile facute de Cristian Diaconescu sint complet false si presedintele CE, Jose Manuel Barroso, nu a cerut demisia ministrului de externe, Adrian Cioroianu. „Presedintele Barroso nu a facut astfel de declaratii si nu a cerut demisia niciunui politician roman”, a spus Mark Gray.

La rindul sau, Johannes Laitenberger a negat ca presedintele Comisiei Europene ar fi facut comentarii referitoare la o posibila demisie a ministrului roman de externe. Cu toate acestea, Laitenberger a atras atentia ca aceasta nu inseamna sub nicio forma ca presedintele Barroso accepta comentarii despre comunitatea roma de tipul celor facute de seful diplomatiei romane.

Intrebat de HotNews cum comenteaza reactia oficialilor europeni, Cristian Diconescu a spus ca: „Am atentionat asupra preocuparii pe care a generat-o afirmatia lui Adrian Cioroianu, iar textul protestului facut de Centrul Wiesenthal este limpede, din el rezulta ca Cioroianu trebuie sa plece pentru continutul nazist al declaratiilor sale.

Iar acest demers este impartasit si de Jose Manuel Barroso. Presedintele PE este dintr-un partid de dreapta si incearca sa nu fie prea ofensiv, in prima linie, dar textul e clar. Intr-o relatie directa nu i-a cerut demisia, dar nici nu am auzit sa se disocieze de protestul Centrului Wiesenthal”, a declarat Cristian Diaconescu.

Diaconescu a afirmat luni dupa sedinta Biroului Permanent al PSD, ca partidul sau cere demisia lui Adrian Cioroianu si a reiterat afirmatiile facute duminica.

„ Principalii actori politici ai Uniunii Europene si ai institutiilor europene solicita nu doar demisia ministrului Adrian Cioroianu, dar cer si premierului Calin Popescu Tariceanu sa se delimiteze fata de retorica ministrului de externe si sa ceara public scuze in fata comunitatii europene pentru continutul acelor declaratii”, a spus Diaconescu