Dupa sase ani de incercari esuate de privatizare, Electroputere SA Craiova a intrat in sfarsit in proprietate privata.

Compania saudita Al-Arrab Contracting Company a achizitionat la mijlocul acestei saptamani pachetul majoritar de 62,8% din actiunile societatii craiovene, cu o oferta totala de 120 milioane de euro.

Pe pachetul de actiuni, arabii au platit doar 2,3 milioane de euro, restul fiind obligatii asumate: 20 de milioane de euro pentru dezvoltare si retehnologizare,

3 milioane de euro investitii de mediu, 44 de milioane de euro - datorii la bugetul de stat, 20 de milioane de euro - creante comerciale si garantii catre banci. Contractul nu a fost inca publicat.

Din declaratii, stim ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a primit garantii sociale privind numarul de angajati si nici pentru pastrarea domeniului de activitate.

Dupa ce achita cele 2,3 milioane de euro si intra sub control privat, Electroputere este numai buna de executat silit. Mai mult, Comisia Europeana (CE) are iar ceva de spus.

Agentiile romanesti de presa au informat recent ca CE sustine ca nu a primit nici o notificare despre acest contract din partea autoritatilor romane. AVAS sustine, la randul ei, ca a trimis informarea la Bruxelles.

Exemplul contractului cu Ford pentru privatizarea Daewoo ne face sa avem temeri si in legatura cu Electroputere, chiar daca AVAS ne asigura ca nu este asa.

Un articol de Bogdan Grosereanu

Integral in Romania libera