Deputatii din Comisia juridica au decis, marti, ca membrii acestui for sa isi depuna declaratiile de avere pana la 30 iunie 2008, revenind asupra unei hotarari luate de conducerea Camerei care anuntase ca aceste declaratii vor fi reactualizate pana pe 25 noiembrie.

Senatorii au hotarat ca declaratiile de avere vor fi actualizate pana la 25 noiembrie.

Comisa Juridica a Camerei Deputatilor a decis in cadrul sedintei de marti ca interpretarea Senatului nu e sustinuta de lege, dupa ce unul dintre consilierii Comisiei a prezentat un punct de vedere in acest sens, conform caruia declaratiile de avere nu trebuie depuse pana la data intrarii in vigoare a legii, adica 25 noiembrie, termenul-limita fiind de 15 zile de la aceasta data, deci 10 decembrie.

In plus, deputatii au afirmat ca prevederea se refera in mod explicit la categoriile de persoane care pana in prezent nu aveau obligatia de a depune declaratii de avere, categorie din care nu fac parte deputatii si functionarii Camerei Deputatilor.

Deputatii din Comisia juridica au fost de acord ca depunerea de declaratii de avere inainte de incheierea anului fiscal, la 1 iunie 2008, nu ar face decat "sa incalce litera legii". De asemenea, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a afirmat ca decizia senatorilor de a-si reinnoi declaratiile pana la 25 noiembrie "este un exces de zel".

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, de asemenea, ca deputatii nu vor avea obligatia de a-si reactualiza declaratiile atunci cand intervine o schimbare notabila in situatia lor financiara. Deputatii au sustinut ca prevederea era valabila cand nu erau oligati sa depuna declaratii anuale.

Legea privind infiintarea ANI a intrat in vigoare la data de 28 mai, cu exceptia unor capitole referitoare la publicarea declaratiilor de avere si de interese, care intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica la 25 noiembrie 2007.