Randamentul fondurilor mutuale in saptamina 5-9 noiembrie 2007 a fost unul foarte prost, cauzat in mare masura de pierderile inregistrate de companiile listate pe bursa. Acest fapt a facut ca Indicele Fondurilor Mutuale (IFM) sa scada doar in ultima saptamina cu 2,70%.

Dintre fondurile mutuale prezente pe piata romaneasca, cele mai mari pierderi au suferit fondurile pe actiuni. Astfel, titlurile fondului pe actiuni Active Dinamic au pierdut 8,29%, Napoca 6,46%, BCR Expert 4,70%, BT Maxim 4,67% si Premio 4,62%. „Pierderile suferite de fondurile de actiuni sint cauzate de evolutia negativa a BVB din ultima perioada.

De obicei, fondurile pe actiuni au cea mai mare expunere pe piata de capital, deci au si cel mai mare grad de risc“, afirma Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Chiar daca au inregistrat pierderi importante in ultimele saptamini, fondurile pe actiuni au adus totusi randamente substantiale investitorilor in 2007.

Astfel, titlurile fondului KD Maximus au inregistrat o crestere de 28,23%, Active Dinamic de 23%, Omninvest de 20,86%, Napoca de 19,84% si Star Next de 19,58%.

Scaderi importante au suferit si fondurile diversificate. Astfel, titlurile fondului KD Optimus au consemnat in saptamina 5-9 noiembrie o pierdere de 3,84%, Transilvania de 3,91%, Fortuna Clasic de 2,83%, Integro de 2,73% si BCR Dinamic de 2,36%. Singurele fonduri care au inregistrat cresteri saptamina trecuta sint cele monetare, respectiv Bancpost Plus, Simfonia 1 si Europa Obligatiuni.

Cresterea fondurilor monetare se datoreaza faptului ca acestea investesc de regula in emisiuni de obligatiuni si depozite bancare. Ele indeplinesc rolul unui instrument de trezorerie cu grad de lichiditate ridicat, rascumpararile din fond putind fi realizate usor si fara costuri ridicate. Fondurile monetare sint recomandate atunci cind se urmaresc investitii pe termen scurt, in special un an.

integral in Cotidianul