Pentru prima data, unul dintre cei mai mari detinatori de rezerve de energie, Turkmenistanul, a prezentat public informatii despre planurile sale de viitor. Astfel, pina in 2030, Turkmenistanul isi va spori productia de gaze naturale de trei ori, pana la 250 milarde metri cubi.

In acelasi timp, productia de petrol va creste de mai bine de 10 ori, pana la 110 milioane tone, a promis presedintele Gurbandula Nerdimuhammedov.

Declaratia a fost facuta, dupa cum precizeaza Vedomosti, in ajunul celei de-a 12-a conferinte internationale dedicata dezvoltarii industriei turkmene a petrolului si gazelor naturale, ce se va deschide la Ashabad.

Au raspuns invitatiilor lansate reprezentanti ai marilor companii energetice din lume, inalti responsabili politici din SUA si UE, inclusiv comisarul pentru energie, Andris Pielbalgs.

Este pentru prima data cand Berdimuhammedov a indicat cifre exacte din programul de dezvoltare a sectorului energetic al tarii sale, document adoptat in octombrie 2006, pe vremea presedintiei lui Saparmurat Niazov.

Aflat saptamana trecuta la Bruxelles, presedintele turkmen a confirmat ca tara sa dispune de suficiente rezerve de resurse energetice pentru asigurarea capacitatii tuturor conductelor de transport proiectate spre constructie, subliniind ca este gata sa analizeze propunerile de livrare a gazului turkmen spre pietele europene.