Tribunalul Bucuresti a respins, miercuri, cererea facuta de Ioana Maria Vlas de a fi eliberata din arest in dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA) si a hotarat, in acelasi timp, amanarea pana la 12 decembrie a dosarului in acest caz, informeaza NewsIn.

Vlas a cerut instantei sa fie lasata in libertate, declarand ca “pentru starea mea sufleteasca am cerut sa fiu tinuta in arest, in ultimii patru ani, insa termenul rezonabil de arest a fost cu mult depasit”.

Magistratii au decis sa amane Dosarul FNA pentru 12 decembrie, deoarece 300 de pagubiti, parti civile in proces, si-au schimbat domiciliul iar citatiile trimise de instanta au fost returnate. Alti 50 de pagubiti au decedat de cand a inceput procesul, astfel ca trebuie acum citati mostenitorii acestora, a constatat instanta.

Tribunalul Bucuresti rejudeca dosarul FNA dupa ce Curtea de Apel a casat sentintele date anterior de instanta de fond, pe motiv ca magistratii de la Tribunalul Bucuresti nu au respectat toate procedurile.

In acest dosar sunt judecati Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa si Gavril Batran pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice, abuz in serviciu si instigare la furt in forma calificata.

Fondul national de Acumulare a fost infiintat in februarie 1999 si a functionat pana la jumatatea anului 2000, cand CNVM a retras autorizatia de functionare a SOV Invest, societate de administrare a FNA, precum si a Fondului National de Investitii (FNI), ca urmare a scandalului creat de prabusirea acestuia din urma.

Rechizitoiul a fost finalizat in noiembrie 2003, iar procurorii i-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vantu, Ioana Maria Vlas, fost presedinte al SOV Invest, Liviu Istrate, fost presedinte al Bancii Agricole, Nicolae Popa, fost director general al Gelsor, Teodor Irimescu, administrator de firma, si Gavril Batran, fost presedinte al SOV Invest.

Cei sase au fost acuzati de prejudicierea Bancii Agricole cu peste 100 de miliarde de lei vechi si a 13.200 de investitori ai FNA, cu peste 25 de miliarde de lei vechi.

Instanta a decis ulterior disjungerea cauzei in privinta lui Sorin Ovidiu Vantu.

Ioana Maria Vlas a fost condamnata in 2006 la sapte ani de inchisoare.