Prezent la o intilnire cu membrii GDS, Traian Basescu a dat asigurari ca nu se va produce „ o dubla invalidare a votului uninominal”, dar nu a putut sa ofere aceleasi garantii si in ce priveste introducerea acestuia, indiferent de formula, la urmatoarele alegeri.

S-a plins de boicotul celor doua posturi publice de radio si televiziune, care nu i-au oferit spatiu pentru a-si expune argumentele in favoarea uninominalului majoritar in doua tururi de scrutin si a declarat ca miza referendumului este reformarea clasei politice. In acelasi timp, a admis faptul ca si formula Pro Democratia constituie un pas inainte prin comparatie cu ceea ce este acum.

„ Stiu ce am de facut”, a exclamat Basescu referindu-se la posibilitatea ca referendumul sa nu fie validat. Mai precis, a spus ca intentioneaza sa atace legea guvernului la Curtea Constitutionala pentru a mai cistiga timp de gindire. Termenul pina la care presedintele este obligat sa promulge legea expira pe 26 noiembrie, la doar o zi de la referendum.

Cu toate acestea, Basescu a admis faptul ca, totusi, Curtea ar putea sa nu-i dea cistig de cauza, situatie in care va fi obligat la promulgare.

Daca referendumul va fi insa validat, presedintele va solicita Legislativului sa elaboreze o lege a votului in doua tururi, iar in situatia in care acesta nu o va face, va cere Curtii Constitutionale sa medieze conflictul dintre puterile statului. Basescu este insa convins ca nici un politician nu-si va asuma riscul de a trece peste vointa poporului. „ Vor fi spulberati in alegeri”, a afirmat Basescu.

Argumentele lui Basescu in favoarea majoritarului in doua tururi

  • Sistem transparent care nu necesita redistribuiri de mandate
  • Reprezentativitate ridicata.
  • Simplitate
  • Majoritati puternice
  • Responsabilitatea alesului
  • Esenta reformarii clasei politice
  • Devoalarea sistemului clientelar
    Functionalitatea legii

    Atacuri mai putine la adresa formulei guvernului

    Traian Basescu a admis ca formula de vot uninominal pentru care guvernul si-a asumat raspunderea constituie „ un pas inainte fata de actuala formula, dar nu unul total, ceea ce nu va duce la reformarea clasei politice”. „ Sint adversarul vremelnic al acestei formule”, a spus Basescu.

    Strategia pe termen scurt: „ Veti vedea simbata”

    Basescu a acuzat posturile publice de radio si televiziune, care, practic, au boicotat referendumul si nu i-au acordat spatiu pentru a explica oamenilor importanta votului uninominal. „ Eu si nimeni altul trebuie sa faca asta, pentru ca eu am initiat referendumul, iar obligatia lor institutionala si politica este sa-mi acorde timp pentru a explica”.

    Basescu a refuzat insa sa-si divulge strategia pe urmatoarea perioada, spunind doar „ o sa vedeti simbata”.
    -