Victorios în fața lui Donald Trump, Joe Biden va trebui să dea, până în ianuarie, o nouă bătălie politică majoră pentru preluarea controlului asupra Senatului, de care va depinde capacitatea sa de a pune în practică reformele promise, scrie AFP.

Mitch McConnellFoto: Flickr

Alegerile prezidențiale au fost strânse iar cucerirea Casei Albe nu a fost însoțită de un val democrat. Controlul Senatului se va juca în 5 ianuarie, într-un dublu scrutin parțial în statul conservator Georgia.

Două fotolii sunt în joc și ar putea schimba majoritatea de partea democraților în Senat. Ori, nicio lege nu poate fi adoptată fără camera superioară, care are de asemenea puterea de a aproba nominalizările prezidențiale: miniștri, ambasadori, judecători, în special la Curtea Supremă.

"Iar acum preluăm Georgia și schimbăm lumea!" afirma sâmbătă liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

Lupta împotriva pandemiei, vastul plan de susținere economică, climatul, diplomația ... mizele sunt imense.

Camera Reprezentanților și-a păstrat majoritatea democrată. Dar, cu un Congres divizat, "Biden va trebui să înfrunte realitatea", notează John Pitney, profesor de științe politice la universitatea californiană Claremont McKenna. "Există limite în ceea ce va putea obține".

Lupta din Georgia se anunță dură. Numărarea voturilor de la scrutinul prezidențial nu s-a terminat iar Joe Biden conduce cu un avans minim.

Acest stat nu a votat pentru un candidat democrat la Casa Albă din 1992 dar, ca urmare a schimbării electoratului și a unui efort inedit de mobilizare a alegătorilor proveniți din rândul minorităților, democrații visează la cele două fotolii de senator. Ei contează și pe sentimentul de entuziasm pe care l-ar putea aduce victoria lui Joe Biden.

Kamala Harris, decisivă

Republicanii dețin în prezent majoritatea în Senat, cu 53 de fotolii din 100. 35 de fotolii erau în joc la alegerile prezidențiale și parlamentare de marți.

Democrații au reușit să reducă majoritatea republicană cu un vot. Dacă obțin cele două fotolii din Georgia, cele două partide vor fi le egalitate perfectă.

Constituția prevede, în această situație, că vicepreședintele Kamala Harris poate departaja eventualele voturi 50 împotriva 50.

Dacă Senatul rămâne republican, Joe Biden, senator el însuși timp de 36 de ani, va trebui să recurgă la talentele sale de negociator.

Președintele va avea de-a face în special cu Mitch McConnell (78 de ani), liderul majorității republicane din Senat, un temut tactician.

Joe Biden și Mitch McConnell se cunosc bine. În 2013, când democratul era vicepreședintele lui Barack Obama, au lucrat împreună pentru adoptarea in extremis a unui acord bugetar.

"McConnell va acționa în interesul lui McConnell", subliniază John Pitney. "Nu îl va ajuta pe Biden doar din prietenie. McConnell nu funcționează așa."

Senatorul republican Lindsey Graham, un alt mare aliat al lui Donald Trump, a afirmat în această săptămână că va căuta sfere de "compromis" cu cel de-al 46-lea președinte american.

Joe Biden "merită să aibă cabinetul lui. Îl voi lăsa să știe pe cine aș putea aproba ca secretar de stat, ministru al Justiției", le-a spus acesta ziariștilor.

"S-ar putea să existe oameni pentru care nu chiar nu aș putea vota dacă voi considera că nu sunt calificați, sau sunt prea extremiști", a adăugat el, conturând limitele la nominalizările pe care Joe Biden le-ar putea efectua.