Asociatia Pro Democratia (APD) va pune la dispozitia alegatorilor un Telverde cu acces gratuit 0800.070.100 si platforma online www.alegericorecte.ro, pentru a fi sesizate nereguli si fraude din timpul alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie.

Potrivit unui comunicat al APD citat de Mediafax, linia telefonica va fi disponibila sambata, intre orele 9.00 si 20.00, si duminica, intre 7.00 si 23.00, si va putea fi utilizata de catre cetateni si pentru a obtine informatii referitoare la detalii tehnice legate de procesul electoral. Sesizarile vor fi directionate catre institutiile relevante si vor fi urmarite de catre APD.

Pagina web contine ca element central o harta interactiva care permite utilizatorilor sa marcheze nereguli si fraude electorale, cu posibilitatea de a include descrieri, de a posta fisiere audio, video sau imagini sau de a recomanda legaturi web. Pe harta se pot marca mai multe tipuri de activitati care contravin legislatiei in vigoare si recomandarilor internationale in materie electorala, pornind de la mita sau vot dublu pana la campanie in ziua votului sau cheltuirea fondurilor publice cu scopuri electorale.

Platforma online si TelVerde au fost utilizate in 2012 ca instrumente de monitorizare a referendumului din 29 iulie si a alegerilor locale din 10 iunie, potrivit asociatiei.