Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat marti seara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bistrita, ca nu exista niciun articol in Constitutia Romaniei care nu poate fi schimbat, inclusiv articolul 1, considerand ca interesele Romaniei nu stau in sintagma de stat national, transmite Agerpres.

Potrivit liderului UDMR, amendarea Constitutiei trebuie facuta pana la mijlocul anului viitor, iar Uniunea are deja pregatit un proiect in acest sens.

"Anul viitor, noul Parlament, noua majoritate va avea responsabilitatea si obligatia de a incepe activitatea parlamentara cu pregatirea amendarii Constitutiei. Este un an important din acest punct de vedere si eu cred ca pana la mijlocul anului viitor trebuie sa avem Constitutia amendata si, sigur, din punctul nostru de vedere, ar fi bine sa avem o noua Constitutie chiar, fiindca in zece ani de cand a fost amendata ultima data Constitutia am vazut care sunt problemele, care sunt defectele Constitutiei, constructiei noastre politice si aceste defecte, aceste slabiciuni trebuie corectate. De aceea eu cred ca primul mare test al noului Parlament va fi amendarea Constitutiei si aici noi avem un proiect de amendare a Constitutiei pregatit inca de anul trecut, care, sigur, va fi nuantat daca va fi necesar si sunt convins ca acest proiect raspunde la toate provocarile societatii din Romania, la toate provocarile din aceasta perioada", a spus Kelemen.

Kelemen Hunor considera ca inclusiv sintagma de stat national din articolul 1 din Constitutie trebuie schimbata, deoarece aceasta nu reflecta realitatea din tara, iar "interesele si fericirea romanilor nu stau in aceasta sintagma".

"Nu exista niciun articol care nu poate fi schimbat si chiar trebuie schimbat. (...) Articolul 1 - si nu numai articolul 1, mai sunt cateva articole care sunt declarate sfinte in Constitutia Romaniei - este un articol spre sfarsit care spune ca sunt cateva aspecte care nu trebuie modificate de nimeni, niciodata, in niciun caz. Nu este bine. Constitutia a fost facuta de oameni, a fost facuta de Parlament, nu este o Constitutie care a fost data de divinitate, de Sfantul Duh. A fost creata de om si trebuie modificata de om. Din acest punct de vedere a fost o greseala cand au spus ca nu poti sa modifici forma de guvernamant sau anumite chestiuni. (...) Noi niciodata nu am pus in discutie si nu punem in discutie sintagma de stat unitar. Singura chestiune pe care noi de fiecare data am contestat-o este sintagma de stat national, deci cu unitatea nu avem nicio problema. In ceea ce priveste statul national, eu cred ca - si UDMR crede, nu e vorba doar de mine - Constitutia trebuie sa reflecte realitatea. Si realitatea in Romania, vreti, nu vreti, este in felul urmator: cel putin 10% din cetatenii Romaniei nu sunt de etnie romana. Acum tu poti sa spui ca este stat national, dar asta nu arata realitatea si interesele Romaniei nu stau in aceasta sintagma, fericirea romanilor nu sta in aceasta sintagma, cresterea economica nu sta in aceasta sintagma, nici locurile de munca", este de parere presedintele UDMR.

Liderul maghiar afirma ca prefera ca Romania sa devina o republica parlamentara, dar in care presedintele sa fie ales tot prin vot direct, "pentru ca romanilor le place sa puna stampila", insa acesta sa aiba alte atributii decat in actualul sistem.

De asemenea, Kelemen Hunor ar vrea ca prin Constitutie sa se limiteze numarul ordonantelor de guvern si al asumarii raspunderilor guvernamentale.

"Parlamentul nu trebuie sa fie o anexa, o remorca a guvernului. Ordonantele de urgenta trebuie limitate, asumarea raspunderii trebuie limitata la maximum doua asumari pe an, deci nu in fiecare saptamana. Asa cum am facut si noi, am gresit; deci a gresit toata lumea, si noi, nu spun ca noi am evitat aceasta institutie constitutionala, aceasta posibilitate de a da o ordonanta sau de a merge cu asumarea in Parlament si de a evita dezbaterea parlamentara. Foarte, foarte multe probleme de aici au plecat", apreciaza Kelemen.

Liderul UDMR s-a pronuntat si in favoarea unui sistem parlamentar bicameral, dar cu atributii separate pentru cele doua Camere.

"Trebuie sa decidem ce facem: avem nevoie de un sistem bicameral sau unicameral? Eu spun ca avem nevoie de un sistem bicameral, dar atributiile celor doua Camere trebuie separate in totalitate. Trebuie sa ramana un singur aspect unde ambele Camere au competenta: aprobarea bugetului si aprobarea contului de executie bugetara. In rest, Senatul trebuie sa fie Camera regiunilor, daca trecem la reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica, si trebuie sa aiba competente in ceea ce priveste dezvoltarea regionala, siguranta nationala, ordinea publica, politica externa. Toate celelalte aspecte de legiferare trebuie sa fie in competenta exclusiva a Camerei Deputatilor, fiindca in acest moment exista o suprapunere si de aceea pierdem noi o gramada de vreme. In fiecare proiect de lege, noi incepem ori la Senat, ori la Camera si prelungim dezbaterea, votul si punerea in aplicare de doua ori cat ar fi normal", a mai spus Kelemen Hunor.