PNL le cere socialistilor europeni sa se delimiteze public de Liviu Dragnea

de Red. Politic     HotNews.ro
Marţi, 26 aprilie 2016, 12:04 Actualitate | Alegeri locale 2016. Bucuresti


PNL le cere socialistilor europeni printr-o scrisoare oficiala sa se delimiteze public de presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe motiv ca acesta a refuzat sa demisioneze de la conducerea partidului in ciuda condamnarii definitive. PNL invoca in scrisoarea oficiala "valorile care compun temelia societății europene și principiile care o fac funcțională, promovate și împărtășite de partidele noastre ca fundament al democrației".

Scrisoarea PNL:


Partidul Socialiștilor Europeni și Partidul Popular European reprezintă cele mai puternice formațiuni politice europene care au construit, practic, Europa modernă de astăzi. Partidele noastre au fost conduse, de-a lungul timpului, de oameni cu viziune și cu responsabilitate față de sute de milioane de europeni care și-au dorit să trăiască într-o comunitate unită. Marii lideri europeni au realizat, încă de la început, că dezideratele acestei Europe nu pot fi atinse decât prin libera voință a cetățenilor, prin consolidarea democrației reale și prin respectarea statului de drept.

Sunt valorile care compun temelia societății europene și principiile care o fac funcțională, promovate și împărtășite de partidele noastre ca fundament al democrației. Indiferent de faptul că avem viziuni diferite asupra modului în care avem de gestionat interesele și bunăstarea celor pe care îi reprezentăm, știm că respectarea legilor se constituie în pilonul pe care s-a construit Uniunea Europeană.

Toate partidele naționale care au aderat la cele două mari familii europene au acceptat aceste valori și, în multe situații, au făcut eforturi și sacrificii pentru a se adapta la standardele pe care PPE și PES le-au impus. Totuși, niciodată nu s-a pus problema nerespectării statului de drept, a legilor și a justiției.

În acest context, presupunem că sunteți la curent cu decizia definitivă a instanței judecătorești din România în cazul actualului președinte al PSD, Liviu Dragnea, de doi ani de închisoare, cu suspendare. Pedeapsa privește infracțiuni de fraudă electorală săvârșite în urmă cu patru ani de zile, confirmate în acest moment de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Oricare ar fi fost scopul infracțiunii, contextul ori justificarea, apreciem că acestea nu pot fi motive pentru a relativiza actul de justiție sau a-l trece sub tăcere. În acest sens, înțelegem să facem o disctincție fără echivoc între o acțiune politică, care poate fi îndreptățită sau nu, care poate beneficia sau nu de sprijin popular, și încălcarea legii în scopul materializării acelei acțiuni politice. Or, din această perspectivă, constatăm că domnul Liviu Dragnea a preferat să mistifice decizia instanței, folosind în mod deliberat confuzia între cele două planuri amintite pentru a explica refuzul demisiei din fruntea partidului pe care îl conduce.

Mai mult, bănuim că nu ați mai întâlnit în vreo țară europeană ca, în cadrul unui organism de decizie al unui partid, să fie supus aprobării prin vot refuzul liderului de a demisiona din calitatea de președinte al acelui partid.

Această situație nemaiîntâlnită riscă să pună la îndoială principiile și crezul democratic al tuturor celor care se implică în procesul democratic din România, să se traducă într-un mesaj public de încurajare adresat membrilor și simpatizanților PSD: ”a deturna votul și voința liber exprimată a cetățenilor nu este o problemă, partidul îi apără și îi protejează pe cei care folosesc astfel de mijloace ilegale, chiar dacă vor fi prinși”.

Acest caz devine cu atât mai grav cu cât alegerile locale din România se vor desfășura în scurt timp, iar reprezentanții PSD au dovedit și la precedentele alegeri că utilizează instrumente contrare statului de drept în competiția electorală. 

Având în vedere fapta pentru care domnul Dragnea a fost condamnat definitiv, care presupune alterarea sensului democratic al unui proces electoral – faptă incompatibilă cu însăși ideea de democrație – ne adresăm dumneavoastră în calitate de lideri reprezentativi ai familiei politice din care face parte PSD. Ne exprimăm speranța că veți împărtăși cu noi aceleași valori care stau la baza construcției europene și că vă veți delimita de astfel de practici care pun sub semnul întrebării și pe viitor exercițiul democratic din România.

Față de cele menționate, am avut plăcuta surprindere să constatăm chiar în interiorul PSD curente de opinie similare acestui punct de vedere pe care vi-l transmitem, conform căruia domnul Liviu Dragnea nu mai poate ocupa această poziție în fruntea PSD, și pe care sperăm să le încurajați prin luările dumneavoastră de poziție.

Motivul pentru care ne adresăm dumneavoastră prin această scrisoare, în mod extraordinar, este constatarea faptului că, în mod periculos, PSD crează un nou precedent care va afecta cu atât mai mult ideea de integritate, credibilitate și moralitate a clasei politice românești.

Într-un stat în care lupta anticorupție reușește, în sfârșit, să devină credibilă și puternică, reprezentanții celui mai mare partid de stânga înțeleg să ignore complet o sentință definitivă și irevocabilă, demonstrând practic că statul de drept este doar o lucru facultativ.

Așadar, demersul nostru se situează dincolo de interesele noastre politice și vizează stabilirea unei limite până la care poate coborî acest fenomen prin care se decantează neîncrederea cetățenilor în reprezentanții lor. Efectele pot fi constatate astăzi și în alte state ale Uniunii Europene care se confruntă cu forțe politice crescute din acest teren fertil al nemulțumirii față de reprezentanții partidelor cu rădăcini în moștenirea democratică europeană. De aceea, avem datoria și responsabilitatea de a face tot ceea ce ține noi pentru a menține echilibrul democratic al societății noastre.

În concluzie, vă adresăm rugămintea de a avea o poziție oficială, necesară față de decizia domnului Liviu Dragnea de a se menține la conducerea PSD în pofida deciziei definitive a instanței pentru condamnarea penală a domniei sale, pe care sperăm să o exprimați public.

1000 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Astept urmatoarele dosare, (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:37)

  2087 [utilizator]

  cand, cu voia lui Dumnezeu, ne vom delimita cu totii de Dragnea, fiindca acest mafiot va fi la inchisoare.
 • -1 (5 voturi)    
  PNL in loc sa-si vada de ai lui,cu candidati (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:53)

  xrogo [utilizator]

  peste candidati,cand retrasi,cand urmariti penal,se erijeaza in marele vidanjor al politicii romanesti,dand el indicatii cine sa se retraga si cine nu!!!
  Stiti vorba aia stramoseasca,cu paiul si barna din ochi!
 • 0 (6 voturi)    
  In sfarsit gandeste cineva si pe la PNL (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:58)

  neagoe [utilizator]

  Sunt tare curios cum o vor scalda cei de la PES.


Abonare la comentarii cu RSS
.

ESRI


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version