La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forţelor Terestre şi fost ministru adjunct al Apărării Naţionale al Poloniei.

Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

„NATO ar trebui să spună astfel: „îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcţia noastră va fi doborâtă”. Spunem că ne apărăm şi, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcţia, de exemplu, a Poloniei sau a României”, a declarat, pentru Ukinform, generalul polonez Waldemar Skrzypczak, scrie News.ro.

În opinia sa, NATO nu ar trebui să spună că ajută Ucraina să doboare rachete, „pentru a evita să se angajeze într-o discuţie cu Rusia despre presupusa implicare a Occidentului în cel de-al treilea război mondial, ci mai degrabă să sublinieze apărarea teritoriului Alianţei”.

Generalul polonez consideră că o decizie politică în acest sens ar trebui „luată fără întârziere” la nivelul NATO, întrucât este vorba despre securitatea colectivă a Alianţei Nord-Atlantice. În plus, această decizie ar fi, de asemenea, în interesul Ucrainei, consideră generalul polonez.

„Trebuia să fie şi o demonstraţie pentru Rusia”

Ukrinform aminteşte că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat drept un dublu standard faptul că aliaţii au ajutat Israelul să doboare rachete şi drone lansate de Iran, în timp ce refuză să ofere asistenţă similară Ucrainei. El a subliniat că, în timp ce au protejat Israelul, ţările partenere au demonstrat că există suficiente echipamente de apărare aeriană pentru a intercepta un număr semnificativ de rachete şi drone iraniene, dar o astfel de demonstraţie „trebuia să fie şi o demonstraţie pentru Rusia”.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a susținut din nou că „avioane ruseşti şi rachete inamice au traversat în mod repetat spaţiul aerian al Poloniei şi României” „şi nu a existat nicio reacţie, ceea ce indică dublul standard”. Zelenski a precizat că, în acel moment, avioanele aliate ar fi trebuit să doboare acele rachete.

În 29 decembrie 2023, una dintre rachetele ruseşti a încălcat spaţiul aerian polonez, rămânând acolo timp de aproximativ trei minute şi zburând aproape 40 de kilometri. În acel moment, Polonia a mobilizat avioane de luptă F-16 pentru a-şi proteja spaţiul aerian.

Ulterior, la 24 martie, o rachetă rusească a încălcat din nou spaţiul aerian polonez în apropierea satului Ocerdów din regiunea Lublin şi a rămas acolo timp de 39 de secunde. Forţele de apărare aeriană ale Poloniei au urmărit traiectoria rachetei, fără a fi luată vreo decizie de a o doborî, mai scrie Ukrinform, conform News.ro.