Era tot decembrie, dar luna decembrie a anului 1869, când Palatul Universității din București era inaugurat. Era cea mai mare, cea mai impunătoare și mai importantă clădire din oraș. Fusese și cea mai costisitoare, dar a fost un cost asumat pentru ridicarea unui „templu al cunoașterii."

Cladirea Universitatii din Bucuresti, dupa bombardamentul german din 23 august 1944.Foto: Agerpres

Palatul Universității a fost construit în 3 etape diferite, iar cele mai multe dintre corpurile ansamblului datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.

Cu fațada sa lungă și impresionantă din strada Edgar Quinet, Palatul Universității i-a cucerit pe bucureșteni din prima zi: „În partea centrală a Palatului Universității se înălțau șase coloane masive realizate în stil ionic, unite în partea de sus printr-o arhitravă care susținea frontonul triunghiular împodobit cu sculpturi alegorice, realizate în stil clasic din piatră de Rusciuk. În vârful frontonului era amplasat un vultur cu aripile deschise și câte două himere deasupra celorlalte două colțuri ale triunghiului. Traveea centrală și tronsonul din partea stângă a Universității au fost demolate în anii '50." (sursa: Studiul Istoric Arhitectural)

Frontonul astfel descris a fost distrus la bombardamentele germane din anul 1944. A fost anul în care Capitala a fost ținta succesivă a atacurilor sovieticilor, aliaților iar, în final, ale germanilor.

Descoperă, pe B365.ro, rănile orașului, în imagini și mărturii.