Primăria Sectorului 3 va da 5 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat marți de Consiliul Local Sector 3. Banii merg pentru continuarea lucrărilor de pictură. Consilierii USR au cerut alocarea banilor pentru învățământ, însă fără succes.

Catedrala Mantuirii NeamuluiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

„Se aprobă alocarea de la bugetul local al Sectorului 3 a sumei de 5.000.000 lei Patriarhiei Române, pentru obiectivul Catedrala Națională, situată în Calea 13 Septembrie nr. 4-60, Sector 5, Bucureşti în vederea realizării lucrărilor de pictură la Catedrala Mântuirii Neamului”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de primarul Robert Negoiță și aprobat de Consiliul local.

Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului reprezintă un simbol al celor două mii de ani de credință creştină pe pământul românesc, se mai arată în referatul de aprobare semnat de primar.

Consilierii USR au cerut alocarea banilor pentru învățământ, însă fără succes.

Mihaela Văcaru, USR: „Din documentele atașate reiese că a primit 585 milioane de lei bani publici, numai în ultimii 5 ani. Contractul pentru care se face cererea de finanțare are printre altele 14.000 de kg de mozaic aurit. Mie mi se pare cinic ca noi azi să dăm, în afara Sectorului 3, 5 milioane lei pentru aureturi după ce ieri 4 copii au fost îngropați sub dărămături, în internatul în care se aflau. Dacă vrem să ajutăm pe cineva din afara Sectorului 3, cred că locul corect este acolo unde sunt victimele acelea, fiindcă nu au unde să mai stea”.

Eugen Matei, USR: „În ultimii 3 ani, pentru a ajuta construcția de bisericii au mai venit în Consiliul local proiecte, de circa 100.000, și principalul motiv pentru care au primit votul consilierilor a fost că erau monumente istorice, clădiri vechi, de patrimoniu, care reprezentau ceva pentru istoria comunității din Sectorul 3. În această situație nu vorbim despre construirea Catedralei Mântuirii Neamului, fiindcă este deja construită, ci vorbim despre pictarea și decorarea ei. Noi dăm 5 milioane lei pentru decorațiuni interioare și exterioare. Nu cred că mozaicul, pictura cu diverse materiale foarte scumpe, definesc ce înseamnă creștinismul sau ce înseamnă biserica. Acești bani pot fi duși către educație. Nu avem bani să începem construcția de școli noi fiindcă îi dăm pentru decorațiuni și mozaicuri de aur”.

Patriarhia Română a solicitat Primăriei Sectorului 3 acordarea ajutorului prin adresa nr. 337143/12.12.2023.

  • „Pentru acordarea acestui sprijin financiar, Patriarhia Română a depus următoarele documente: (...) Centralizator lucrări rămase de efectuat în luna decembrie 2023, precum și devizul detaliat pentru lucrările rămase de executat, vizat de dirigintele de şantier.
  • Contract nr. 477 din 25.08.2018 de executare a lucrărilor de pictură în tehnica mozaic Catapeteasma de la Catedrala Mântuirii Neamului / Catedrala Națională - Bucureşti, având ca obiect lucrările de pictură constând în realizarea picturilor murale în tehnica mozaic, contract încheiat cu Monumental Iconic SRL.
  • Contract de vânzare încheiat între Angelo Orsoni Srl, Compania Unipersonale (Trend Group) şi Patriarhia Română pentru vânzarea de 13.775,08 kilograme de mozaic de aur, 281,12 kilograme de mozaic de aur colorat, 46.128,00 kilograme de mozaic de alte culori şi 12.545,65 kilograme de mozaic de marmură.
  • Contract de vânzare nr. 02/16.01.2023, încheiat între Bacci Marmi SRL şi Patriarhia Română-Administrația Patriarhală pentru vânzarea de 25.015 kilograme de piese de marmură pentru mozaic. ”, se mai arată în anexele proiectului de hotărâre.

Câți bani au dat pentru Catedrala Mântuirii Neamului primăriile din București

În 2020, Primăria Sectorului 1, condusă atunci de Daniel Tudorache, a dat 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În 2017, Primaria Sectorului 1 a alocat 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului, iar în 2018 - 10 milioane de lei.

În 2019, Primăria Sectorului 5, condusă atunci de primarul PSD Daniel Florea, a alocat 4 milioane lei pentru Catedrală.

Cei mai mulți bani au venit însă de la Primăria Capitalei, în timpul mandatului Gabrielei Firea. În 2016 s-au alocat 15 milioane lei, în 2017 - 19 milioane lei, în 2018 - 45 milioane lei , iar în 2019 - un milion lei.

În 2012, Primăria Capitalei a mai dat două milioane de euro, iar în 2014 - 6 milioane lei.