Șoferii care parchează în centrul Bucureștiului, pe cele peste 33.000 de locuri administrate de Primăria Capitalei, vor fi verificați dacă au plătit parcarea și cu ajutorul unor radare mobile, două mașini fiind dotate cu camere care vor scana automat plăcuțele de înmatriculare și vor emite sancțiuni de 200 lei celor care nu au plătit parcarea. Amenzile vor fi fi trimise prin poștă. Cele două mașini pot verifica câteva mii de autoturisme pe oră. Până acum, verificarea era făcută la pas de angajații municipalității, iar amenda pusă în parbriz, astfel că eficiența era redusă.

Parcare cu plată BucureștiFoto: Hotnews / Catiușa Ivanov

Întrucât verificarea se face automat, șoferii sunt sfătuiți să plătească parcarea înainte, deoarece dacă plătesc după 5 minute, iar între timp trece radarul pe acolo, vor primi automat amendă.

Sancțiunile de 200 de lei pentru neplata parcării se dau de anul trecut, însă până acum constatarea era făcută de angajați ai Companiei municipale de Parking - cea care gestionează parcările Primăriei Capitalei care se plimbau cu un aparat de scanare a plăcuțelor prin parcări și verificau în baza de date dacă șoferii au plătit sau nu.

  • „În prezent, verificarea plății serviciului de parcare se face prin intermediul inspectorilor de parcare care scanează numărul de înmatriculare al autovehiculului cu ajutorul dispozitivelor din dotare. După scanare se face interogare în baza de date și se obține starea plății serviciului de parcare: plătit/neplătit.
  • În cazul în care serviciul nu este achitat, se emite notă de constatare care se plasează pe parbrizul autovehiculului, în dreptul șoferului.
  • În plus față de această modalitate de verificare, care se va aplică în continuare, se va adaugă modalitatea de verificare a plății serviciului de parcare prin intermediul camerelor LPR montate pe autovehicule. Principiul este similar, însă la productivitate mult mai mare. Notele de constatare vor fi emise pe loc în cazul verificărilor efectuate de inspectorii de parcare, și transmise prin poștă în cazul verificărilor efectuate prin intermediul camerelor LPR montate pe autovehicule.
  • Termenul estimat pentru intrarea în producție a camerelor LPR montate pe autovehicule este de 01.07.2023”, a explicat pentru HotNews.ro Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei responsabil cu parcările.

Noua metodă însă le poate aduce amenzi șoferilor care nu au plătit parcarea înainte sau imediat ce au parcat și au ghinionul ca radarul mobil să treacă în acel moment pe acolo.

„Conform HCGMB 705/22.12.2023, „Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achita anticipat". Actul normativ nu prevede un timp rezervat pentru plata serviciului, dat fiind faptul că monitorizarea și determinarea momentului intrării în parcare a fiecărui autovehicul este imposibil de realizat în condiții de rentabilitate economică”, a explicat Bujduveanu.

Deocamdată doar două mașini ale Companiei Municipale de Parking sunt dotate cu camere, însă urmează să fie montate pe încă 18 mașini, proaspăt achiziționate de companie.

Nicorel Nicorescu, consilier general, a postat recent pe pagina de Facebook că șoferii pot primi chiar mai multe ori pe zi dacă parchează în mai multe parcări publice și nu plătesc, fiecare radar având posibilitatea de a verifica până la 3.000 de mașini pe oră.

„Amenda vine cu o fotografie ce include locul, data și ora, iar modul de constatare si inregistrare a contraventiei, cu o tehnologie perfect opozabila in justitie, va conduce astfel la evitarea tergiversărilor în instanță. Se pot primi și mai multe amenzi în aceeași zi dacă vei fi surprins pe o durată îndelungată. Se pot verifica până la 3000 de autoturisme pe oră”, ascris acesta.

În 2023, Compania Municipală Parking își propune să traseze 17.000 locuri noi de parcare.

Cât costă parcarea în București și cum plătești

O oră de parcare în București, în parcările Primăriei Capitalei, costă 5 lei, tariful fiind aplicat de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00. Riveranii au la dispoziție un abonament de 50 de lei lună sau 500 lei/an, iar cei care nu locuiesc în zonă pot accesa abonamente de 1 zi cu 30 de lei sau lunare cu 500 lei.

Începând cu 01.01.2023 pentru a beneficia de gratuitate în utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală de pe teritoriul municipiului București, posesorii autoturismelor electrice și hibride au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București – Compania Municipală Parking București SA.

Taxa de parcare și abonamentele pot fi plătite prin următoarele modalități:

  • Numerar către personalul autorizat, doar în parcajele unde aceștia sunt prezenți;
  • Cu cardul bancar prin intermediul aplicațiilor pentru telefonul mobil Parking București, AmParcat.ro sau qport.app
  • Prin SMS la numărul 7458. Începând cu 01.03.2023 a fost simplificată plata prin SMS a serviciului public de parcare. Astfel formatul mesajului text SMS ce se trimite la numărul scurt 7458 este compus din numărul de ore dorit și numarul de înmatriculare, fară spații, linii desparțitoare sau orice alt caracter. De exemplu, plata serviciului pentru o oră, autovehiculul cu numărul de înmatriculare B777PKG: 1B777PKG. Se pot plăti 1, 2, 3, 4 ore (prin înlocuirea cifrei de început, respectiv cu 1,2,3,4) sau abonament de o zi. Formatul mesajului scurt SMS pentru abonament de o zi este: ziB777PKG
  • Cu cardul bancar, fără a fi nevoie de creare de cont sau autentificare, prin intermediul platformei GHISEUL.RO sau cu card bancar sau numerar la automatele multifuncționale din orice sucursală BCR;
  • Abonamente persoane fizice/persoane juridice. Prin intermediul aplicației pentru telefon mobil Parking București și prin intermediul abonamente.cmpb.ro pot fi achiziționate abonamente pentru: o zi sau o lună.

În următoarea perioadă Compania Municipală de Parking va monta și 300 de parcometre în parcările pe care le gestionează.

Din 15 august 2022, neplata parcării atrage riscul aplicarii unei sanctiuni de 200 lei/zi si imobilizarea autovehiculului pana la stingerea obligatiei de plata.

Revoluția în parcare

Din 15 august anul trecut, Primăria Capitalei a pornit „revoluția în parcare”, adică eliberarea trotuarelor de mașinile parcate neregulamentar prin trasarea de locuri cu plată la bordură, scopul fiind ca în următorii ani să nu se mai poată parca gratuit în centrul orașului, așa cum se întâmplă în marile capitale europene. În ultimul an, numărul de locuri de parcare cu taxă a fost dublat.