Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat, luni, intrarea în insolvenţă a societăţii de termoficare Colterm, aflată în subordinea primăriei, conform deciziei Consiliului de Administraţie, transmite Agerpres.

Dominic FritzFoto: Facebook

"CA al Colterm a luat decizia să ceară procedura de insolvenţă. Este o decizie pentru a continua activitatea serviciului public. Colterm a încercat numeroase variante, negocieri cu diverşi creditori, dar în contextul actual, atât pentru CA cât şi pentru administraţia locală, reorganizarea companiei prin procedura de insolvenţă este singura variantă şi este necesară.

Noi credem că sistemul de termoficare din Timişoara are un viitor şi de aceea apelăm la protecţia insolvenţei, pentru a putea asigura furnizarea apei calde nu doar în această iarnă, ci şi pe termen lung", a afirmat Dominic Fritz.

Edilul a explicat că insolvenţa este un mijloc de salvare a companiilor şi înseamnă că datoriile istorice de peste 320.000.000 de lei ale Colterm vor fi blocate la nivelul actual.

"Totodată, nu mai cresc penalităţile de întârziere şi se suspendă toate încercările de executare silită, de recuperare de creanţe demarate împotriva Colterm pentru datoriile istorice", a adăugat Dominic Fritz.

Prețul gazului a explodat, primăria nu are bani pentru plățile necesare

Săptămâna trecută, primarul Dominic Fritz a declarat că de la începutul anului, preţul gazului "a explodat" şi nimeni nu poate face faţă singur, nici societatea din subordine, Colterm, şi a cerut "o soluţie naţională".

Edilul a justificat că este important să înţelegem în ce situaţie suntem şi că doar într-o săptămână preţul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori.

Fritz a explicat atunci că de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi şi cu plata în avans, din cauza celor 70.000.000 de lei "acumulaţi ca datorie în ultimii ani".

Potrivit primarului, într-un scenariu normal, Colterm era anul acesta pe o direcţie de redresare.

"Am restructurat activităţile Colterm, numărul de directori şi al angajaţilor, care nu au legătură cu producţia de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecţia membrilor Consiliului de Administraţie asistat de un expert independent.

Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul oraşului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanţă pentru un sistem local de termoficare viabil economic şi ecologic.

Problema este că preţul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice şi nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăţi", spunea primarul Dominic Fritz.